Прејди на содржината

Бела армија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бела армија
Учесник во the Руска граѓанска војна
Период на делување1917–1923
ИдеологијаАнтисоветство
Антикомунизам
Руски национализам
Монархизам
ВодачиАлександар Колочак (1918-1920)
Антон Деникин (1920)
Петар Врангел (1920)
Бројност2,400,000
СтаналаБели емигранти
СојузнициСојузници од Првата светска војна
Противници СССР
Тајван
неколку комунистички земји и движења
Битки и војниРуска граѓанска војна)

Белата армија (руски: Бѣлая армiя) претставувала армија која била создадена во периодот по Октомвриската револуција од 1917 година. Главната улога на Белата армија била да се спротивстави на болшевичката Црвена армија.

Меѓу 1917 и 1922 година Белите се вклучиле во битка на живот и смрт против новата советска држава и нејзината Црвена армија, започнувајќи ја Руската граѓанска војна. Армијата била поддржувана од страна на републиканците, социјалистите револуционери, монархистите.