Барада

Од Википедија — слободната енциклопедија
Барада во април 2009 година
Барада во стариот Дамаск

Барада е река во Сирија. Должина - 72 км.

Барада потекнува од планините на Анти -Либан, таа тече на југоисток и исчезнува во ливадските езера. Главниот град на Сирија, Дамаск, се наоѓа на Барада. Реката, заедно со нејзините притоки, е поделена на многу краци и вештачки канали, поради што околината на Дамаск има бујна вегетација[1].

Првата притока на реката е Нахр ел-Арак, која лево се влева во Вади Барада.

Релјефна карта на Сирија

Барада се споменува во Библијата ( Цар%205:12&verse={{{3}}}&src=! 4 Цар 5:12 {{{3}}} ) како една од двете „реки на Дамаск“ - Аванаʹ (што значи „камено“) .

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Барада“. Енциклопедиски речник „Брокхаус и Ефрон“ : во 86 тома (82 тома и 4 доп.). Санкт Петербург. 1890–1907.