Балкански поштар

Од Википедија — слободната енциклопедија

{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Colias|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Colias caucasica balcanica
Colias balcanica.JPG
Научна класификација [ e ]
Непознат таксон (попр): Colias
Подрод: Шаблон:Автотаксономија/Colias
Вид: Шаблон:Автотаксономија/ColiasC. caucasica
Подвид: Шаблон:Автотаксономија/ColiasC. c. balcanica
Триномен назив
Colias caucasica balcanica
Rebel, 1901[1]

Балканскиот поштар (Colias caucasica balcanica) е пеперутка од видот на пеперутки белци. Пеперутката живее и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперутата живее на Балканскиот Полуостров.

Денес се смета за подвид на Colias caucasica, а порано била сметана за засебен вид.[2]

Пеперугата има црно тело. Крилјата на пеперутката се портокалови, а во иста боја се и антените. Врвовите на крилјата се црни. Задниот дел на крилјата се жолтеникави, а има и по една црна точка во предниот дел.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Markku Savela. Colias. Lepidoptera and some other life forms.
  2. lepiforum.de

Поврзано[уреди | уреди извор]