Багаватам пурана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Багаватам пурана или Шримад багаватам

Багаватам пурана или Шримад багаватам е ведски спис кој спаѓа во Пураните, запишан на санскрит пред неколку илјади години а содржи 18000 стихови. Во него се наоѓа суштината на целото Ведско учење кое е воглавно опишано преку разни алегории и приказни со моќна духовна порака. Секој што ќе го простудира докрај добива искуствено знаење со кое станува потполно свесен за Бога.