Ајша

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ајша бинт Абдула б. Осман б. Амир б. Амр б. K'ab b. Сад б. Тејџим б. Муре. ра (арп . عائشة) таа што живее“, Мајка на правоверните. Ајша била ќерка на Абу Бакр и Ум Руман, по потекло била од племето Курејш. Ајша беше мажена за Мухамед. Се смета за негова миленица. Во исламската литература, често се нарекува Мајка на верниците.

Мажење[уреди | уреди извор]

Според преданијата, Мухамед се оженил со Ајша по наредба на неговиот Господар Алах, а Џибрил му го донел нејзиниот лик во парче свила, пред да се ожени со неа. Во хадисот се вели: „Пророкот рече, мир со него, на Ајша рече: „На сон ми беше покажано како мелек те носи во платно од квалитетна свила, велејќи ми: „Ова е твојата жена.“ Потоа јас го открив превезот од твоето лице, а тоа ти. Реков: „Ако ова е од Алах, ќе се исполни.“

Постојат различни мислења за возраста на Ајша во време на мажачката со Мухамед. Според некои мислења, пророкот Мухамед бил свршен со Ајша во Мека кога таа имала шест години, две години по смртта на Хатиџе, првата и најдрага сопруга на Мухамед, а со Ајша се оженил во Медина кога таа имала девет години. Таа живеела со Мухамед девет години, а на осумнаесетгодишна возраст станала вдовица.

Според друго мислење засновано на пресметувањето на годините на Ајша според нејзината сестра Есма, Ајша имала деветнаесет години кога се омажила за пророкот Мухамед. Имено, се вели дека Есма имала дваесет и осум години во првата година по хиџра, а била десет години постара од Ајша, која според овој извештај имала осумнаесет години во првата година по хиџра. Таа се омажила за пророкот Мухамед една година по Откровението, а се вериле кога таа имала четиринаесет или петнаесет години. Есма умрела на стогодишна возраст во седумдесет и третата година по хиџра.

Исто така, некои веруваат дека Ајша имала најмалку десет години во времето на нејзината свршувачка, а помеѓу четиринаесет и петнаесет кога се омажила за пророкот Мухамед.

Животот на Ајша[уреди | уреди извор]

Ајша немала деца со пророкот. Има многу преданија дека Ајша била омилената сопруга на пророкот. Абу Муса пренесува хадис: „Совршенството го постигнале многу мажи, а само жените: Мерјем бинт Имран и Асија бинт Музахим, сопругата на фараонот, а Ајша во однос на другите жени се како што попарата се издвојува над другите јадења“.

Сепак, самата Ајша била љубоморна на Хатиџа, единствената сопруга на пророкот со која имал потомство, и покрај фактот дека кога Ајша се омажила за пророкот, Хатиџа веќе била мртва.

Пророкот Мухамед умрел во скутот на Ајша.

Пренесувач на хадиси[уреди | уреди извор]

Ајша пренела од пророкот Мухамед 1210 хадиси. Ал-Бухари и Муслим, пренесувачите на веродостојните хадиси, се согласиле за 174 нејзини хадиси, додека самиот Бухари запишал педесет и четири, а самиот Муслим шеесет и осум. Најголем број хадиси пренесени од Ајша се прописите, поради што се вели дека таа пренела четвртина од шеријатот. Ата 'ибн Аби-Раба вели: „Ајша имаше најдобро разбирање во фикхот, најучената и со најточно видување во сè обопштено.“

Масрук ибн Ал-Езда рекол: „Ги видов постарите, угледни асхаби на Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селлем, како ја прашуваат за законот за наследување. “

Од неа пренесува голем број асхаби, нејзиниот татко Абу-Бакр, Омар ибн Ал-Хаттаб, неговиот син Абдулах, Абу-Хурејре, Ибн-Абас, Амр ибн Ал-Ас, Абу-Муса Ал-Есари и други.

Објави заради Ајша[уреди | уреди извор]

Смрт[уреди | уреди извор]

Бидејќи постоела директна забрана за брак со жените на пророкот Мухамед, Ајша никогаш повеќе не се омажила по смртта на нејзиниот сопруг.

Починала на 17 рамазан, во 58-та година по хиџра и била погребана во Бекија.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]