Арсабер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Арсабер
Ἀρσαβήρ
Националност Византиски ерменец
Познат узурпатор на
византискиот престол
Занимање патрициј
Деца Теодосија

Арсабер (грчки: Ἀρσαβήρ) бил византиски благородник кој имал неуспешен обид да го зазеде византискиот царски престол во 808 година.

Живот[уреди | уреди извор]

Арсабер бил благородник од ерменско потекло, кој имал ранг на патрициј, и служел како квестор на царот Никифор I (802-811). Во февруари 808, група на секуларни и црковни власти, поради незадоволни од владеењето Никифор, започнале заговор за негово симнување од власт и го номинирале Арсабер како кандидат за престолот односно узурпатор.[1][2][3]. Но Никифор го открил заговорот и учесниците виле уапсени, тепани, а нивните имоти конфискувани, за да на крајот бидат прогонети. Арсабер бил протеран во манастир во Витинија.

Неговата ќерка Теодосија била во брак со император Лав V Ерменец.[1][2].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Kazhdan 1991, стр. 186.
  2. 2,0 2,1 Winkelmann и др. 1999, стр. 193.
  3. Brubaker & Haldon 2011, стр. 361.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Brubaker, Leslie; Haldon, John (2011). Byzantium in the Iconoclast Era c. 680-850: A History. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-43093-7.
  • Kazhdan, Alexander Petrovich, уред. (1991). The Oxford Dictionary of Byzantium. New York, New York and Oxford, United Kingdom: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-504652-6.
  • Winkelmann, Friedhelm; Lilie, Ralph-Johannes; Ludwig, Claudia; Pratsch, Thomas; Rochow, Ilse (1999). „Arsaber (#600)“. Prosopographie der mittelbyzantinischen Zeit: I. Abteilung (641–867), 1. Band: Aaron (#1) – Georgios (#2182) (германски). Berlin, Germany and New York, New York: Walter de Gruyter. стр. 193. ISBN 978-3-11-015179-4.