Арлинд Фаризи

Од Википедија — слободната енциклопедија

Арлинд Фаризи (1984) — македонски писател, поет и универзитетски професор од албанска националност.

Животопис[уреди | уреди извор]

Фаризи работи како професор по албански јазик и книжевност на Филолошкиот факултет во Тетово.[1]

Творештво[уреди | уреди извор]

Фаризи пишува раскази, поезија и есеи. Тој е автор на седум книги,[2] три негови кратки раскази се застапени во антологијата на македонскиот краток расказ, „Џинџуџе во земјата на афионите“ (Темплум, 2022).[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 366.
  2. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 366.
  3. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 291-294.