Аренела

Од Википедија — слободната енциклопедија
Метро станица Медаглие д'Оро, на плоштадот Медаглие д'Оро.

Аренала е четврт од Неапол, јужна Италија. Се наоѓа на ридот Вомеро над градот на надморска височина од 300 метри. Пред многу години се сметаl за место каде треба да се отиде за да се „избега “. Местото е блиску до главниот болнички дел од градот, поставен нешто повисоко, на патот до Ермитаж Камалдоли. Има некои точки од историски интерес, како што е присуството на работилницата на Џамбатиста дела Порта.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Теодоро Дуклер - Неапол од Дистаф (поглед на Коли Аминеи и Аренела)

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Mimmo Piscopo, Vomero e dintorni: viaggio nella memoria di un vomerese accanito, Неапол, Guida Editori, 2000 година,ISBN 978-8871884196 .
  • Антонио Ла Гала, Вомеро. Storia e storie, Неапол, Guida Editori, 2004,ISBN 978-8871888712 .
  • Винченцо Винчигера, Дал'автентицита ала „Мекдоналдицазионе“ во Наполи: Конфронтацијата на приказната и модерната во поради вистинската партенопее, Премиерот на изданието, 2017 година,ISBN 978-8899565541 .

Наводи[уреди | уреди извор]