Арбрија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Арбрија (албански: Arbëria, српски: Драгодан) е населба во главниот град на Република Косово, Приштина. Се наоѓа во северозападниот дел на излезот кон Косовска Митровица. Оваа населба е позната по тоа што тука се наоѓаат амбасадите на Соединетите Американски Држави, Велика Британија, Унгарија, Турција и Чешка, потоа базата на КФОР, железничката станица и општината на градот. Улици во оваа населба се:

 • Ахмет Красниќи
 • Назим Хикмет
 • Ѓерѓ Балша
 • Халим Спахиа
 • Африм Гаши
 • Фадил Бала
 • Исмет Бицај
 • Наил Хисени

 • Ферид Цури
 • Екрем Реџа
 • Јохан Гете
 • Беким Бериша
 • Метуш Красниќи
 • Селим Бериша
 • Едуард Лир
 • Бајрам Цури

 • Селман Лајчи
 • Тони Блер
 • Исмаил Ќемали
 • 24 мај
 • Митхат Фрашери
 • Азем Јашаница
 • Станболи
 • Влезрит Рама