Антиквитет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Поден часовник-антиквитет

Антиквитет или старина (латински: antiquus, стар) е предмет доволно стар за да посведочи за претходно доба од човечката цивилизација.

Антиквитетите се обично предмети со извесен степен на мајсторство во нив, или пак извесно внимание на детали како старо биро или ран автомобил. Во потрошувачкото општество, антиквитет, пред сѐ, е предмет со необична конструкција и старост окј има пазарна цена повисока од слични предмети произведени во поскоро време. Сите историски музеи користат антиквитети за илустрација на историски настани и ставање на истите во соодветен контекст.

Било кој предмет може да стане актиквитет ако преживее доволно долго време, но за задоволување на снобовските вредности и опшстествена профатливост, предметот вреди само доколку има цена на пазарот.

Антиквитетите се продаваат во антикварници (старинарници), или пак се оставаат во наследство. Некои вредни антиквитети можат да се купат и од трговец со антиквитети и лицитациони служби, или пакда се купат он-лајн со или без наддавање.

Дефинирање на антиквитет[уреди | уреди извор]

Дефиницијата за антиквитет варира од извор до извор, од производ до производ и од година до година. Но еве некои дефиниции кои важат веќе подолго време:

  • Предмет стар најмалку 100 години кој се собира или е посакуван заради неговата реткост, состојба, корисност или пак некоја друга уникатна карактеристика. Наспроти ова, во САД моторни возила, алати и други доста употребувани предмети со старост над 25 години може да се сметаат за антиквитети, како и извесни електронски направи со не така голема старост

Треба да се напомене дека и предмети со помала старост може да се сметаат за вистински антиквитети, што е впрочем релативно на целокупната историја на постоење на предмет од таков тип. На пример, телефон од 1920-тите речиси секогаш се смета за антиквитет.

Покрај ова, антиквитет може да значи и уметничко дело или секојдневен предмет од добата на антиката, кои често самите се археолошки артефакти.

Антиквитетен мебел[уреди | уреди извор]

Собирањето на антиквитетен (старински) мебел е особено популарно заради неговата практична вредност акок антиквитет. Тука спаѓаат трпезариски маси, столици, бироа, витрини, ковчези и тн. Најчестите дрва од кои се изработени овие предмети се махагонија, даб, бор, орев и плисандер. Секое од овие има своја карактеристична шара и боја. За истиот овој ефект многу од денешните мебели користат ламинат или фурнир како евтино решение за сличен изглед. Антиквитетните мебели се делат по стилот во кои се направени. Најчестите се оние во француски стил (Луј XIV, Луј XV, Луј XVI), како и Џорџијанскиот, Регентскиот и Викторијанскиот стил.

Видете исто така[уреди | уреди извор]


Public Domain Оваа статија вклучува текст од издание кое сега е во јавна сопственост„“. Енциклопедија Британика (11-то). (1911). Cambridge University Press.