Анласер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Анласер (германски: Anlasser) електростартер, запалувач / придвижувачелектромотор наменет за започнување на Мотор со внатрешно согорување.

Најчесто, анласерот, којшто е поврзан за акумулаторот, го завртува моторот преку запченик кој привремено се поврзува за замаецот. Со цел да се продолжи животот, односно рокот на траење на анласерот, тој не е постојано поврзан за замаецот.