Андроид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Андроид

Андроид претставува робот или синтетички организам кој е дизајниран да изгледа и да се однесува како човек. Зборот доаѓа од грчкиот andros, што значи маж, и наставката -eides, кој изразува сличност. Иако зборот е изведен од корен што покажува машки род, најчесто се користи во неутрален род. Инаку, аналогниот термин за робот што сличи на жена е гиноид.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Kerman, Judith B. (1991). Retrofitting Blade Runner: Issues in Ridley Scott's Blade Runner and Philip K. Dick's Do Androids Dream of Electric Sheep?. Bowling Green, OH: Bowling Green State University Popular Press. ISBN 0-87972-509-5
  • Shelde, Per (1993). Androids, Humanoids, and Other Science Fiction Monsters: Science and Soul in Science Fiction Films. New York: New York University Press. ISBN 0-8147-7930-1
  • Sidney Perkowitz (2004) Digital People: From Bionic Humans to Androids. Joseph Henry Press. ISBN 0-309-09619-7

Препорака за читање[уреди | уреди извор]

  • Telotte, J.P. Replications: A Robotic History of the Science Fiction Film. University of Illinois Press, 1995.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]