Англиски рог

Од Википедија — слободната енциклопедија
Англиски рог

Англиски рог, скратено -{C.i.}-, е дрвен дувачки инструмент, регистарска варијанта на обоа со звук подлабок за квинта. Во техничка смисла се подудара со неа и можат да го свират обоисти. По изглед се разликува од обоа не само по должина туку и по крушкасто проширување на цевката кон крајот, како и по совиеното метално цевче на почетокот, кое го носи двојното јазиче од трска. Звукот на англискиот рог е многу сроден со звукот на обоата, само е нешто помолчалив(потивок) и потемен, така да особено му одговараат мелодии со помирен тек и меланхоличен или тажен израз.

пишан обем на англиски рог

Надворешни врски[уреди | уреди извор]