Прејди на содржината

Амфион (митологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Амфион од Јохан Улрих Краус (околу 1690г.)

Амфион (старогрчки: Ἀμφίων) - крал на Теба, поет и свирач, брат-близнак на Зет. Според преданието, тој бил син на Зевс и Антиопа. Бил познат по својата волшебна умешност за свирење од кое се создавале камења кои сами по себе ги изградиле ѕидовите околу Теба.[1]

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 119.