Прејди на содржината

Амперметар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нагледен амперметар

Амперметар — уред кој ја мери моќноста на електричната струја која минува низ електрично коло. Амперметарот мора да биде поврзан во гранката чија јачина на струја ја мериме. Амперметарот никогаш не смее да се поврзе на извор на струја, бидејќи во тој случај би прегорел или би бил тешко оштетен. Електричните струи се мерат во ампери (A).

Историја[уреди | уреди извор]

Односот помеѓу две електрични струи, магнетни полиња и физички сили прво биле забележани од Ханс Кристијан Орстед.