Американска црква (Париз)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Американска црква
Основни податоци
Место Париз, Франција
Држава Франција
Архитектонски опис
Тип [[

Не успеав да го испишам својството P168: Property not found for label 'P168' and language 'mk'

]]
Архит. стил неоготика
Карактеристики

Американската црква (француски : ? ) е црква која се наоѓа во Париз, Франција. Оваа црква спаѓа во склопот на Американската епископска црква и е првата амреиканска црква која била изградена надвор од САД. Нејзината градба започнала во 1814 година а завршила во 1930 година.