Прејди на содржината

Амандман

Од Википедија — слободната енциклопедија

Амандман[1] во наширока правна смисла на зборот означува: Правно надополнување, дообјаснување, до-регулација на постојната правна материја:[2] Only the legislative branch is involved in the amendment process.[3]

Амандманите можат да се поднесуваат на закон или да егзистираат како уставни амандмани.

Во политичкиот систем на Република Македонија, амандман на закон може да поднесе:

  • Пратеник
  • Група Пратеници
  • 10.000 граѓани со право на глас во Македонија
  • Владата на Република Македонија
  1. „Амандман“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „Definition of AMENDMENT“. www.merriam-webster.com. Посетено на 10 April 2018.
  3. „Bill of Rights“. Quizlet. Посетено на February 13, 2021.