Алопатричка видообразба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Споредба на видовите на природна видообразба.

Алопатричка видообразба, алопатричка специјација или географска видообразбавидообразба (специјација) каде глсвна улога играат географските изолациони чинители како што се реките, морињата, езерата, високите планини, пустините и сл.

Алопатричките видови од една популација настануваат кога меѓу одделни делови на популацијата се создаваат различни географски пречки.

Пример за ваква алопатричка видообразба е со островите на Јадранското Море, кои настанале со покачувањето на нивото на водата. При тоа, на нив останале изолирани делови од популациите на голем број животни и растенија. Меѓу нив се и неколку видови гуштери кои дивергентно еволуирале во подвидови, кај кои постапно настанувала и репродуктивна изолација на одделни острови. Слично е и со примерот на дождовниците кои се развиле по повеќе видови поради други географски пречки.