Актиниум (III) хлорид

Од Википедија — слободната енциклопедија

Актиниум(III) хлорид е хемиско соединение кое го содржи реткиот радиоактивен елемент актиниум. Оваа сол има формула AcCl3. Молекуларната тежина на соединението е 333,378 g/mol. [1]

Синтеза[уреди | уреди извор]

Актиниум (III) хлорид се добива со реакција на актиниум хидроксид со јаглерод тетрахлорид.

4 Ac(OH)3 + 3 CCl4 → 4AcCl3 + 3CO2 + 6H2O

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Pubchem. „Actinium chloride“. pubchem.ncbi.nlm.nih.gov.