Прејди на содржината

Азбука (информатика)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во информатиката, азбука претставува конечно множество на знаци и броеви[1][2]. Најчестата азбука во употреба е {0,1}, бинарната азбука. Конечна ниска е конечна низа знаци од една азбука; на пример, бинарната ниска е ниска изведена од азбуката {0,1}. Конечна низа знаци може да се состави исто така и од елементите на азбуката.

Со дадена азбука , пишуваме за да го означиме множеството од сите коенчни низи ширум азбуката . Тука, го означува операторот Клиниева ѕвездичка. Пишуваме (или понекогаш, или ) за да го означи множеството од сите бесконечни низи ширум азбуката .

На пример, ако ја користиме бинарната азбука {0,1}, низите (ε, 0, 1, 00, 01, 10, 11, 000, итн.) би биле во Клиниевата затвореност на азбуката (каде ε означува празна ниска)

Азбуките се од големо значење кај формалните јазици, автоматите и полуавтоматите. Во најголемиот број случаи, за да дефинираме на инстанци кај автоматите, како детерминистичките конечни автомати, мораме да назначиме азбука од која се градат влезните ниски за автоматизација.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ebbinghaus, H.-D.; Flum, J.; Thomas, W. (1994). Mathematical Logic (2nd. изд.). New York: Springer. стр. 11. ISBN 0-387-94258-0. By an alphabet we mean a nonempty set of symbols.
  2. Rosen, Kenneth H. "Discrete Mathematics and Its Applications, Seventh Edition" McGraw-Hill 2012. Pages 847-851. From page 849: "A vocabulary (or alphabet) V is a finite, nonempty set of elements called symbols. A word (or sentence) over V is a string of finite length of elements of V."