Аеропут

Од Википедија — слободната енциклопедија
Моделот Аеропут MMS-3, авион од 1930-тите

Аеропут, или целосно име Друштво за воздушен сообраќај АД Аеропут (српскохрватски. (Друштво за ваздушни саобраћај А. Д. Аеропут/Društvo za vazdušni saobraćaj A. D. Aeroput), беше првата југословенска авио компанија сместена во Белград. Оснаована во 1927, Аеропут постоеше сè до преименувањето од 1947 г. во Југословенски аеротранспорт.

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]