Автопатишта во Германија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Автопатиштата во Германија

Автопатишта во Германија, се нарекуваат автобани — мрежа од брзи автопатишта во Германија. Од 1 јануари 2021 г., нивната вкупна должина е 13.192 км — ова е 4-та најдолга национална автопатска мрежа во светот, по Кинескиот систем за високобрзински автопатишта (160.980 км), Меѓудржавниот автопатски систем во САД (78.465 км) и Автопатските системи (шпански: Autopistas y autovías) во Шпанија (17.377 км). Службеното име во Германија, како сојузна држава, е Bundesautobahn, односно „федерален автопат“.[1][2][3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Jeremic, Sam (16 September 2013). „Fun, fun, fun on the autobahn“. The West Australian. Посетено на 17 September 2013.
  2. „BASt 2017 – Publikationen – Tempolimits auf Bundesautobahnen 2015“. www.bast.de.
  3. „Verordnung über eine allgemeine Richtgeschwindigkeit auf Autobahnen und ähnlichen Straßen“. Посетено на 11 December 2022.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]