Аврелија Кота

Од Википедија — слободната енциклопедија
Аврелија Кота на слика од Promptuarii Iconum Insigniorum (1553)

Аврелија Кота (лат. Aurelia Cotta, 120-54 п.н.е) е мајка на римскиот диктатор Гај Јулиј Цезар (100 г. п.н.е - 44 г. п.н.е)

Семејство[уреди | уреди извор]

Аврелија Кота била ќерка на Рутилија и Луциј Аврелиј Кота. Нејзиниот татко бил конзул во 119 г. п.н.е, а исто така и нејзиниот дедо (од страната на татко ѝ) бил конзул во 144 г. п.н.е. Сејемството Аврелии бил позната во ерата на римската република. Нејзината мајка, Рутилија, била член на фамилијата Рутилии, од когноменот Руфиј. Тие биле римска фамилија од конзуларен ранг.

Тројца од нејзините полубраќа биле конзули: Гај Аврелиј Кота, во 75 г. п.н.е, Марк Аврелиј Кота, во 74 г. п.н.е и Луциј Аврелиј Кота, во 65 г. п.н.е; тие биле синови на нејзината мајка Рутилија од нејзиниот втор брат со нејзиниот чичко Гај Аврелиј Кота.

Аврелија се омажила за преторот Гај Јулиј Цезар. Нејзиниот маж умрел во 85 г. п.н.е или 84 г. п.н.е. Нивни деца биле: