Авокајаски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Авокаја јазик
Зборуван во: ДР Конго Судан Етиопија 
Регион: Африка
Вкупно говорници: 40,000 во Судан (2002); 25,000 во ДР Конго (1989); 65,000 во сите други земји
Јазично семејство: нилосахарски
 централносудански
  Авокаја јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: ssa
ISO 639-3: avu

Авокајаски јазикнилосахарски јазик зборуван во Судан, делови во Етиопија и ДР Конго. Бројот на луѓе што го зборуваат јазикот се движи некаде околу 130.000 говорници. Авокаја има два главни дијалекти аџугу и оџила дијалект. Авокаја јазикот е близок со логоски јазик.