Абрахам-Минковскиева контроверзност

Од Википедија — слободната енциклопедија

Абрахам-Минковскиева контроверзностфизичка дебата во врска со електромагнетниот импулс во диелектричните средини.[1][2] Прво, две равенки биле предложени од Херман Минковски (1908)[3] и Макс Абрахам (1909)[4][5] за овој импулс. Тие предвидуваат различни вредности, од кои произлегува и името на контроверзноста.[6] Опитна поддршка е побарана и за двете.[7][8][9][10]

Двете гледишта имаат различни физички толкувања и затоа ниту една не треба да биде поточна од другата.[11] Дејвид Џ. Грифитс тврдел дека, во присуство на материја, само вкупниот тензор на импулс-енергија има недвосмислено физичко значење; како се распределува помеѓу „електромагнетниот“ дел и делот на „материја“, зависи од контекстот и практичноста.[12]

Неколку трудови тврдат дека ја решиле оваа контроверзност.[13][14][15][16][17][18]

Контроверзноста е сè уште важна во физиката надвор од Стандардниот модел каде електродинамиката добива модификации, како во присуство на аксиони.[19]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Leonhardt, Ulf (2006). „Momentum in an uncertain light“. Nature. 444 (7121): 823–824. Bibcode:2006Natur.444..823L. doi:10.1038/444823a. PMID 17167461.
 2. McDonald, K. T. (2017). „Bibliography on the Abraham–Minkowski Debate“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2022-01-20. Посетено на 2023-12-05.
 3. Minkowski, H. (1908). „Die Grundgleichungen für die elektromagnetischen Vorgänge in bewegten Körpern“. Nachrichten von der Gesellschaft der Wissenschaften zu Göttingen, Mathematisch-Physikalische Klasse: 53–111.
 4. Abraham, M. (1909). „Zur Elektrodynamik bewegter Körper“. Rendiconti del Circolo Matematico di Palermo. 28: 1–28. doi:10.1007/bf03018208.
 5. Abraham, M. (1910). „Sull'Elletrodinamica di Minkowski“. Rendiconti del Circolo Matematico di Palermo. 30: 33–46. doi:10.1007/bf03014862.
 6. Pfeifer, R. N. C.; Nieminen, T. A; Heckenberg, N. R.; Rubinsztein-Dunlop, H. (2007). „Colloquium: Momentum of an electromagnetic wave in dielectric media“. Reviews of Modern Physics. 79 (4): 1197–1216. arXiv:0710.0461. Bibcode:2007RvMP...79.1197P. CiteSeerX 10.1.1.205.8073. doi:10.1103/RevModPhys.79.1197. See also: Pfeifer, Robert N. C.; Nieminen, Timo A.; Heckenberg, Norman R.; Rubinsztein-Dunlop, Halina (2009). „Erratum: Colloquium: Momentum of an electromagnetic wave in dielectric media [Rev. Mod. Phys. 79, 1197 (2007)]“. Reviews of Modern Physics. 81 (1): 443. arXiv:0710.0461. Bibcode:2009RvMP...81..443P. doi:10.1103/RevModPhys.81.443.
 7. A. Ashkin; J. M. Dziedzic (1973). „Radiation Pressure on a Free Liquid Surface“. Physical Review Letters. 30 (4): 139–142. doi:10.1103/PhysRevLett.30.139.
 8. Gretchen K. Campbell; Aaron E. Leanhardt; Jongchul Mun; Micah Boyd; Erik W. Streed; Wolfgang Ketterle; David E. Pritchard (2005). „Photon Recoil Momentum in Dispersive Media“. Physical Review Letters. 94 (17): 170403. arXiv:cond-mat/0502014. doi:10.1103/PhysRevLett.94.170403. PMID 15904272.
 9. Weilong She; Jianhui Yu; Raohui Feng (2008). „Observation of a Push Force on the End Face of a Nanometer Silica Filament Exerted by Outgoing Light“. Physical Review Letters. 101 (24): 243601. arXiv:0806.2442. doi:10.1103/PhysRevLett.101.243601. PMID 19113619.
 10. Dacey, J. (9 January 2009). „Experiment resolves century-old optics mystery“. Physics World. Посетено на 5 декември 2023.
 11. Milonni, Peter W.; Boyd, Robert W. (2010-12-31). „Momentum of Light in a Dielectric Medium“ (PDF). Advances in Optics and Photonics (англиски). 2 (4): 519. doi:10.1364/AOP.2.000519. ISSN 1943-8206. Посетено на 5 декември 2023.
 12. Griffiths, D. J. (2012). „Resource Letter EM-1: Electromagnetic Momentum“. American Journal of Physics. 80 (1): 7–18. Bibcode:2012AmJPh..80....7G. doi:10.1119/1.3641979.
 13. Gordon, J. P. (1973). „Radiation forces and momenta in dielectric media“. Physical Review A. 8 (1): 14–21. Bibcode:1973PhRvA...8...14G. doi:10.1103/physreva.8.14.
 14. Nelson, D. F. (1991). „Momentum, pseudomomentum, and wave momentum: Toward resolving the Minkowski–Abraham controversy“. Physical Review A. 44 (6): 3985–3996. Bibcode:1991PhRvA..44.3985N. doi:10.1103/physreva.44.3985. PMID 9906414.
 15. Mansuripur, M. (2010). „Resolution of the Abraham–Minkowski controversy“. Optics Communications. 283 (10): 1997–2005. arXiv:1208.0872. Bibcode:2010OptCo.283.1997M. doi:10.1016/j.optcom.2010.01.010.
 16. Barnett, S. (2010). „Resolution of the Abraham–Minkowski Dilemma“ (PDF). Physical Review Letters. 104 (7): 070401. Bibcode:2010PhRvL.104g0401B. doi:10.1103/PhysRevLett.104.070401. PMID 20366861.
 17. Mikko Partanen; Teppo Häyrynen; Jani Oksanen; Jukka Tulkki (2017). „Photon mass drag and the momentum of light in a medium“. Physical Review A. 95 (6): 063850. arXiv:1603.07224. Bibcode:2017PhRvA..95f3850P. doi:10.1103/PhysRevA.95.063850.
 18. Mikko Partanen; Jukka Tulkki (2021). „Covariant theory of light in a dispersive medium“. Physical Review A. 104 (2): 023510. arXiv:2105.04053. Bibcode:2021PhRvA.104b3510P. doi:10.1103/PhysRevA.104.023510.
 19. Tobar, Michael E.; McAllister, Ben T.; Goryachev, Maxim (2022-02-15). „Poynting vector controversy in axion modified electrodynamics“. Physical Review D (англиски). 105 (4). arXiv:2109.04056. doi:10.1103/PhysRevD.105.045009. ISSN 2470-0010.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]