Абаканија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Абаканија е истребен род на corynexochid trilobite во семејството Corynexochidae . Овие видови постоеле за време на сцената во Ботомија, која траела од 524 до 518,5 милиони години. Абаканија е од периодот на Камбријан . [1]

Дистрибуција[уреди | уреди извор]

  • A. superba се јавува во Долна Камбријска Руска Федерација (Ботомијан, Санастикгол Пролет, Санастикгол формација, Регион Алтај-Сајан, 49,4 ° Север, 136,4 ° Е). [2]
  • A. crassa е присутна во Долен Камбриј на Руската Федерација (Ботомијан, дел од реката Кија, зона Полиеласпис, формација Уса, Кеморово, Кузнецк Алатау, 56,0 ° Север, 88,0 ° Е). [3]

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. Sepkoski, Jack (2002). „A compendium of fossil marine animal genera (Trilobita entry)“. Bulletins of American Paleontology. 364: 560. Архивирано од изворникот на 5 September 2006. Посетено на 12 January 2006.
  2. Poletaeva, O.K. (1973). „New Early Cambrian trilobites from the Sanashtykgol Horizon of the Altay-Sayan Region“. Paleontological Journal. 7 (1): 51–56. cited in Paleobiology Database. „Abakania“. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 25 October 2013.
  3. Repina, L.N.; Romanenko, E.V.; Fedjanina, E.S.; Pegel, T.V. (1999). „Trilobites from the Lower and Lowermost middle Cambrian of the Kiya river reference section (Kuznetsk, Alatau)“. Annales de Paléontologie. 85 (1): 3–56. doi:10.1016/s0753-3969(99)80007-x. cited in Paleobiology Database. „Abakania“. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 25 October 2013.