Прејди на содржината

Јурај Бараковиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија


Јурај Бараковиќ

Јурај Бараковиќ 1548 – 1 август 1628) бил хрватски ренесансен поет од Задар.

Бараковиќ е роден во селото Благородништвото, Ртина.[1] Напишал неколку истакнати дела ( „Јарула“, Венеција 1618 - Стар и Нов Завет во раскажувачка форма; „Драгата овчарка од Раб “), но едно дело се истакнува во неговиот книжевен опус: комплициран и најексплицитно маниристички еп во 13 книги „Вила Словенка“ (Венеција, 1613).

Поголемиот дел од поезијата на Бараковиќ била посветена на славата на Задар, со цврсто потпирање на неговиот сограѓанин Петар Зораниќ кој веќе оставил забележителен белег во хрватската литература. Вила Словенка, еп е напишана во славата на Задар, има две особено забележливи карактеристики: во осмата книга се наведени единаесетте осмосложни сонети, кои се, покрај неколкуте анонимно напишани во Разно на Рањина, единствените сонети во хрватската поезија пред Илирско движење. Истата книга содржи совршено стилизирана бугаршчица за Мајка Маргарита, која со векови ги восхитувала и читателите и филолозите, останува да се утврди дали се работи за народна песна што Бараковиќ ја вградил во своето дело по моделот на Петар Хекторовиќ или е негова. песна приспособена на стилските карактеристики на строфите на народната песна или народната песна засилена со вештиот поетски и уметнички гениј на Бараковиќ.

Бараковиќ починал во Рим, градот кој го посетил три пати во животот.[1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Živan Milisavac (1971). Živan Milisavac (уред.). Jugoslovenski književni leksikon [Yugoslav Literary Lexicon]. Novi Sad (SAP Vojvodina, SR Serbia): Matica srpska. стр. 27.