Јохан Николаус Гец

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јохан Николаус Гец (9 јули 1721 – 4 ноември 1781) бил германски поет од Вормс .

Биографија[уреди | уреди извор]

Гец е роден во Вормс . Студирал теологија во Хале (1739–1742), каде што станал интимен со поетите Јохан В.Л. Глејм и Јохан Питер Уз. Неколку години делувал како воен капелан, а потоа извршувал разни други црковни функции. Починал во Винтербург, во близина на Бад Кројзнах

Работи[уреди | уреди извор]

Haydn Die Harmonie in der Ehe HobXXVc3

Записите на Гец се состоеле од голем број кратки стихови и неколку преводи, од кои забележлива била преведувањето на Анакреон . Неговите оригинални композиции биле лесни, живи и блескави и биле анимирани повеќе од француската духовитост отколку од германската длабочина на чувствата. Најпозната од неговите песни била Die Mädcheninsel, елегија која наишла на топло одобрување на Фридрих Велики . Други дела биле Thamire an die Rosen и An eine Romansleserin .

Vermischte Gedichte на Гец биле објавени со биографија од KW Ramler (Mannheim, 1785; ново издание, 1807), а збирката од неговите песни, која датирала од годините 1745–1765, била уредена од C. Schüddekopf во Deutsche Literaturdenk18. и 19. Jahrhunderts (1893). Поврзано Briefe von und an JN Götz, уредено од C. Schüddekopf (1893).

Наводи[уреди | уреди извор]