Јаношик – вистинита приказна

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Јаношик – вистинита приказна“ (полски: Janosik. Prawdziwa historia) – филм на режисерките Агнишка Холанд (Agnieszka Holland) и Касја Адамик (Kasia Adamik) од 2009 година по сценариото на Ева Борусовицова. Главните улоги ги играат: Вацлав Јирачек (Václav Jiráček), Сара Зои Кенер (Sarah Zoe Canner), Иван Мартинка (Ivan Martinka), Михал Жебровски (Michał Żebrowski), Катажина Херман (Katarzyna Herman) и Матус Кратки (Matús Krátky).[1]

Синопсис[уреди | уреди извор]

Заснован врз архивските документи од 18 век, филмот претставува вистинита приказна за Јурај Јаношик, млад разбојник од Терхова, чиј кус и драматичен живот бил инспирација за многу поколенија...

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Istinita priča o Janosiku, poljsko-slovačko-češki film (пристапено на 18.6.2022)