Прејди на содржината

Јако Хинтика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јако Хинтика-2006 г.

Јако Хинтика (фин. Jaakko Hintikka) (12 јануари 1929 - 12 август 2015) — фински филозоф и логичар.

Долги години предавал на Државниот универзитет во Флорида, Станфорд, Универзитетот во Хелсинки, и на Финската академија. Последно бил и филозоф на Бостонскиот универзитет. Издал многубројни книги и текстови, и дал големи придонеси за математичката логика, филозофската логика, фолозофија на математиката, епистемологијата, филозофијата на јазиците, и филозофијата на науките. Неговите дејства се преведувани на повеќе од девет јазици.

Хинтика се смета за основувач на формалната епистемична логика и семантики игри за логика. На почетокот на неговата кариера ја развил семантиката на модалната логика суштински аналогна на Крипкеовата семантика, и ја открил денеска широко користената семантичка табела, независно од Еверт Вилем Бет. Во покасните децении работел воглавно на семантиката на игра, и на ИФ-логиката, позната по нејзините квантификатори, за кои тој верувал дека подобро се погодувале со нашата интуиција за квантификаторите, туку конвенционална логика од прв ред. Важни се неговите коментари на делата на Аристотел, Кант, Витгенштајн, и Чарлс Пирс. Работата на Хинтика може да се смета како продолжение на англомеричките тенденции во фолозофијата, који ги основале Фрег и Бертран Расел.