Ö3 Austria Top 40

Од Википедија — слободната енциклопедија
Logo of the radio show "Ö3 Austria Top 40" (Fail.loading)
Лого од радио Шоуто "Ö3 Austria Top 40"

Ö3 Austria Top 40 е името на службениот австриски список на синглови, како и радио емисии кои ја претставуваат и ја емитуваат на Hitradio Ö3. Програмата ги претставува австриските синглови, мелодии и графикони. Премиерно е прикажан на 26 ноември 1968 година како Disc Parade и го претставувал Ернст Грисман. Програмата имала и други називи и други излагачи, како што е објаснето во продолжеток.

Musikmarkt и Go TV ги пуштаат неделните број еден синглови.

Онлајн верзијата на графиконот на charts.orf.at и austriancharts.at има 75 позиции, иако charts.orf.at себеси сè уште се етикетираат како "Ö3 Austria Top 40".

Статистики на графиконите[уреди | уреди извор]

Прв број еден сингл бил "Das ist die Frage aller Fragen" од Клиф Ричард. Најуспешен сингл е "Candle in the Wind 1997" од Елтон Џон. Најуспешен австриски сингл е "Anton aus Tirol" од DJ Ötzi, песна која можела да остане меѓу Топ 75 за најдолго време. Уметниците со најголем број еден хитови се Рајнард Фендрик и Кристина Стурмер.

Презентери[уреди | уреди извор]

Помеѓу 1968 и 2007, имињата на емисиите биле Disc Parade, Die Großen 10 von Ö3, Pop Shop, Hit wähl mit, Die Großen 10, Ö3 Top-30 и Ö3 Austria Top 40.

Disc Parade[уреди | уреди извор]

 • Ернст Грисман
 • Руди Клауснитзер

Die Großen 10 von Ö3[уреди | уреди извор]

 • Руди Клауснитзер
 • Ханс Леитингер

Pop Shop[уреди | уреди извор]

 • Ханс Леитингер

Hit wähl mit[уреди | уреди извор]

 • Ханс Леитингер
 • Удо Хубер

Die Großen 10[уреди | уреди извор]

 • Удо Хубер

Ö3 Top-30[уреди | уреди извор]

 • Удо Хубер

Ö3 Austria Top 40[уреди | уреди извор]

 • Удо Хубер
 • Мартина Кајзер
 • Матијас Ојкер-Рол
 • Густав Готз

Надворешни врски[уреди | уреди извор]