Шарлот Перели

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Шарлот Перели

Charlotte Perrelli in Norrköping, Sweden.
Биографски податоци
Родено име Ана Џени Шарлот Нилсон
Познат(а) и како Charlotte Nilsson
Роден(а) 7 октомври 1974
Потекло Шведска Хувмантроп, Шведска
Жанрови Диско, Поп
Инструменти Пејач
Период на активност 1987–сеуште
Издавачи Stockhouse (1999-2008)
Universal Music (2008-present)
Соработници Wizex, Anders Engbergs
Мреж. место Myspace site
Official Website
Шарлот Перели

Шарлот Перели (шведски: Charlotte Perrelli), родена како Карлот Нилсон, (шведски: Charlotte Nilsson), на 7 октомври 1974 година во Хувманторп, Крунуберг, Шведска) е шведска пејачка која активно се занимава со музика. Aктивна e од 1994.

На шведските избори за песна на Евровизија (Мелодифестивален), 1999 и 2008 година. Во 1999 со песната „Take me to your heaven“ победи на песната за евровизија во Ерусалим. Во Белград на Евровизија 2008 ја преставувала Шведска со песната „Hero“.[1]

Карлот Перели во Шведска има издадено пет студиски албуми и десет синглови. Се има појавено и во неколку епизодни улоги на шведските телевизиски серии и мјузикли. Мажена е и има два сина, родени во 2004 и 2005 година.

Дискографија[уреди]

  • 1999 - Charlotte
  • 2001 - Miss Jealousy
  • 2004 - Gone Too Long
  • 2006 - I din röst
  • 2008 - Hero
  • 2008 - Rimfrostjul
  • 2012 - The Girl

Надворешни врски[уреди]

Наводи[уреди]