Шаблон:Инфокутија Физичка величина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Икона за документација Шаблонска документација[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Употреба[уреди]

{{Инфокутија Физичка величина
| bgcolour =
| name = 
| image = 
| caption = 
| unit =
| otherunits =
| symbols =
| basequantities =
| dimension =
| extensive =
| intensive =
| conserved =
| transformsas =
| derivations =
}}
Параметар Опис
bgcolor Боја на позадината на табелата
name Назив на физичката величина (ЗАДОЛЖИТЕЛНО)
image Слика за инфокутијата (користете полн викикод)
caption Опис на сликата
unit SI-единицата во која се изразува величината (ЗАДОЛЖИТЕЛНО)
otherunits Други единици со кои се мери величината.
symbols SI-симбол на величината (ПРЕПОРАЧАНО)
basequantities изразено во основни SI-величини
dimension Физичката димензија на величината димензионална анализа
extensive Дали величината е екстензивна (да или не)
intensive Дали величината е интензивна (да или не)
conserved Дали величината е зачувана величина (да или не)
transformsas Трансформативното поведение при координативни трансформации (на пр. скаларна, векторска, псевдовекторска, 4-векторска, тензорска и тн.)
derivations Чести начини на изразување на величината со помош на други величини

Примери[уреди]

Електричен полнеж
SI-симбол: Q
во SI-величини: I · t
SI-величинска димензија: IT
SI-единица: кулон
други единици: единица за атомски полнеж


Моќ
SI-симбол: P
SI-единица: ват
Изводи од други величини: P = E / t

P = F · v
P = I · U

Поврзано[уреди]