Софи Монк

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Софи Монк
Sophie Monk.jpg
Основни податоци
Роден(а) 14 декември 1979 (1979-12-14) (35 г.)
Потекло Австралија Квинсленд, Австралија
Жанр(ови) Поп
Занимање/ња Пеачка, актерка
Години активност 1999 – до денес
Веб-место http://sophie-monk.net

Софи Чарлин Акланд Монк (на англиски : Sophie Charlene Akland Monk), родена на 14 декември 1979 година, е австралиска пејачка и актерка.

Биографија[уреди]

Монк е родена во Англија, но нејзините родители потоа се преселиле во Квинсленд, Австралија, кога беше млада. Таа била член на австралиската поп група Бардо откако учествувала на телевизиската програма Popstars, а по ова ја започнала соло кариерата со издавањето на албумот насловен Calendar Girl (2003). Таа неодамна започнала да се појавува и во филмски изданија, како Date Movie (2006), Click (2006) и Sex and Death 101 (2007).

Кариера[уреди]

Нејзината професионална музичка кариера започнала во 1999 година, кога таа се пријавила за учество во реклама, чии менаџери барале девојки со вокално и балетско искуство. На тој конкурс победила Софи Монк и била избрана за член на групата. Но, многу бргу таа се разделила од групата и ја започнала својата соло кариера, кое резултирало со издавање на нејзиниот прв сингл Inside Outside во октомври 2002 година, а подоцна и нејзиниот деби албумот Calendar Girl во мај 2003 година.

Софи Монк оттогаш самата со седиште во Холивуд, иако повеќето од нејзините улоги биле разумно мал. Во февруари 2006 година, глумеше во нејзиниот деби улога како заводливата Енди во измислен комедија Date Movie. Таа, исто така глуми во комедијата Click претставувано Стејси, секси фуфа секретар.

Дискографија[уреди]

Албуми[уреди]

  • Bardot (2000) (со Бардо)
  • Play It Like That (2001) (со Бардо)
  • Calendar Girl (2003)

Синглови[уреди]

  • Inside Outside (2002)
  • Get the Music On (2003)
  • One Breath Away (2003)

Филмографија[уреди]

  • The Mystery of Natalie Wood (2004)
  • London (2005)
  • Date Movie (2006)
  • Click (2006)
  • Sex and Death 101 (2007)
  • Spring Breakdown (2009)
  • The Hills Run Red (2009)
  • Spring Break '83 (2010)
  • Murder World (2010)
  • Hard Breakers (2010)

Надворешни врски[уреди]