Разговор со корисник:Ivica83

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија

Administrator[уреди извор]

Hello, you are now an administrator. Please add some details to Wikipedia:Administrators explaining what administrators are. There are instructions on how to use your administrator powers in the administrators' how-to guide on the English Wikipedia. If you have any problems, let me know on my talk page, or leave a note on meta:Requests for permissions. Good luck. Angela 21:15, 5 Apr 2005 (UTC)

Честитам на администраторском положају! Желим да Википедија на македонском језику узнепредује и добије што више квалитетних чланака. У сваком тренутку се можеш обратини нама на Википедији на српском језику. Не би било лоше да се упознаш са заједничком иницијативом блакнских википедија-заједничким IRC каналом. Поздрав, --Покрајац 13:29, 6 Apr 2005 (UTC)

Македонски револуционер е! Не е татар по потекло Sbep666 (разговор) 14:57, 21 јануари 2020 (CET)[одговори]

Здравей и на теб[уреди извор]

Здравей и на теб, и поздрави от администраторския екип на българската Википедиjа :-) ! Много се радвам, че се захванахте с македонската версия и ви желая много успехи! Ако имате въпрос или проблем, по софтуера, по администрацията или по организацията, с удоволствие ще ви помогна, затова ми напишете или на мойта дискусия, или на дискусията ми в бг.вики. Виж и какво написах на User talk:FlavrSavr. (Надявам се не се сърдиш, че ти пиша в дискусиите на български, ти ми пиши на македонски. :-) Поздрави, --5ko 20:29, 7 Apr 2005 (UTC)

Голем поздрав и благодарност за скорошните ти намеси както в спорните статии, така и по дискусиите. Смятам, че много ще помогнеш на македонската енциклопедия като администратор. --5ko 21:27, 6 May 2005 (UTC)

Cestito na administrativnata pozicija! Ke se obidam da pomozam so prevod ili "editing" ili neshto drugo. Pozdrav od Makedoncite vo D.C.

Благодарам! Навистина многу ми значи тоа што полека но сигурно проектот се отвара и расте. Поздрав до тебе и сите Македонци во D.C.! Ivica83

Види како сум отделил гледните точки (points) на македонските и бугарските историчари. Бугарите да пишат што сакат на едното и македонцете на другото. Надевам се да е подобре така. --The Engineer 18:42, 5 May 2005 (UTC)

Здравей, Ивица, надявам се не си се уплашил от нападките на поредния простак. Той няма да е последен - да си администратор в Уикипедия е трудно, но и достойно. Не се поддавай на чуждата враждебност и агресивност. Продължавай все така, справяш се много добре. Желая ти кураж!

Btw статията за Самуиловото царство е доста добра, от гледна точка на неутралността - може да служи за пример на много македонски и български медии. Виж статията за македонския език в БГ Уикипедия - може би и вие можете да ползвате подобен шаблон ("Преди да пробвате да разрушите страницата...."). Успех! -- Георги 07:50, 8 May 2005 (UTC)

Георги, најдобар кураж би бил да ја видиме статијата за Самуил во слична форма и на бугарската и на англиската википедија. Поздрав. --FlavrSavr 16:32, 8 May 2005 (UTC)

Здравей, Слободане, както вече стана въпрос, Уикипедия е свободен проект. Всеки може да участва в нея - във всичките й езикови версии - да променя и обогатява онова, което го интересува. Адресът на българската Уикипедия е bg.wikipedia.org. Статия за Самуиловото царство там няма, но статията за цар Саумил е тук :) Успех! -- Георги 20:38, 8 May 2005 (UTC)

Патрлоци и ГНУ ОЈЛ[уреди извор]

Здраво Ивица! Фала за зборовите на подршка и фала однапред за сите корекции. Ајде види со FlavrSavr и внесите линк за патрлоци на гланиот пејџ, во Содржина: така кој сака да придодаде и раѕвие нешто може да има брз прелгед и пристап. Јас ке се бавам во следниве две недели со превод на ГНУ ОЈЛ, ќе ја крцкам па до каде фтасам, фтасам! Поздрав --SkiSki 20:50, 16 May 2005 (UTC)

И јас го барав тој збор патрлок по речници и.... ништо не најдов! Од каде ми текна, не знам (фамилиата ми е од охридско/галичко потекло...) Што мислиш за "парталче" ? (се шалам!) Се едно ми е, види со другите администратори па одлучите се - ни треба таков белег. Аку е жаргон, ионака ги има многу во информатика - од уште еден нема да се умре, али аку има поубав и појасен изворен збор, уште поарно! Поздрав, --SkiSki 06:51, 17 May 2005 (UTC)
Го „синхронизирав“ текстот во Како да менувате статии со твоите корекцији на Wikipedia:Што е патрлок?, фала ѕа тоа и поздрав! --SkiSki 06:35, 19 May 2005 (UTC)
Ивица, сакам да дадам предлог: патрлок да го замениме со друг збор. Го поткрепувам SkiSki дека го немам слушнато никогаш. И гуглот го нема слушнато исто така. Никулец е чисто македонски збор, го нема во српскиот и бугарскиот јазик. Комита 15:01, 14 Jun 2005 (UTC)

Здраво, види User:Robo5 и ако сакаш, помогни за превода и кажи какво мислиш. --5ko 11:59, 23 May 2005 (UTC)


Навигација на македонски[уреди извор]

ако можи некако навигација на македонски да се напрај најубо ќе биди... Оти вака ми се чини само ние имаме навигација на англиски и некои други земји, ама незнам кои.. Знам дека се малце во секој случај

Еј абе вака[уреди извор]

Ми се чини дека трба да ги имаме страните на латиница, а пак да прајме #REDIRECT страници од кириличното име на латинилното... Оти баш не личи транскрипција на имиња на наше. И ако ги прајме сите на латиница, или сите на кирилица, наможи поинаку. Не е убо шарено да биди. Јас мислам дека најубо е името на страницата да биди латиница, а да има кирилична страна со то име шо ќе те носи до латиничниот тајтл... Така јас мислам. То за групи мислам, а за имињата си во право! ама за музички групи мора да бидат на латиница иначе не е убо

Престапление ли е[уреди извор]

Не разумем те, братко.Зашто си истрил статията ми за прабугарете?Беше на чист български език, който вие македонците го разбирате 100%!!!Каква вандалщина!?

Освен това мога да ти кажа, че траките, илирите и древните македонци са славяни(=словени).Вие македонците и ние българите сме наследниците им( следователно няма разлика между македонци и българи).Това е нова теория( теорията, че славяните са били първите европейци - траки, илири и македонци) , доказана от руски, полски, словашки и други славянски учени!!Мога да ти дам линкове ако искаш.

Статијата за Прабугарите беше сменета токму заради бугарскиот јазик. Бугарски јазик или било кој друг јазик освен македонскиот може да се користи само на страните за дискусија, но не и во статиите. Тоа е правило до кое се држиме веќе извесно време и кое им познато и на македонските и на бугарските корисници. При првото додавање или две на не-македонски текст му се укажува на авторот на текстот за грешката. Доколку измените продолжат, тоа се сфаќа како вандалски чин. Ова е особено значајно со оглед на тоа дека постојано се наоѓаат еден-двајца корисници кои инсистираат да ја претворат Википедијата во пропагандно возило и преку вулгарни измени и преку инсистирање дека бугарскиот јазик ни е прифатлив.

Верувам дека текстот за Прабугарите е додаден во добра воља и кога ќе имам повеќе слободно време, ќе се обидам да преведам барем дел од него. Инаку не се согласувам дека ниту двата јазици (македонскиот и бугарскиот) се исти ниту дека Македонците разбираат бугарски 100%. А теоријата ми е делумно позната но за една статија на Википедија таа мора да стои заедно со друга општо-прифатена теорија ако има таква, така што една конечна статија за Прабугарите да не завзема став околу исправноста на теориите. Во секој случај, поздрав! --Ivica83 02:10, 10 Jun 2005 (UTC)

еј абе не ми текнало на то со јазикот, најсериозно. отсега ќе го оставам во дискусија...А иначе кажи ми дали прам грешка шо пишам КазаКстан а не казаХстан, оти светските имиња сите се со К не со Х. А кај нас нема во ниеден речник па незнам... Иначе на википедија мејн пејџ можиме да побараме да не клат во википедии со +1000 статии. Уште сме со мала буква, и со +100 статии. поздрав и од мене --guitardemon666

вандализам[уреди извор]

Абе шо е ова вака??? Некој си играл играчки со статијата за метал музиката, ама незнам кој. Ми требаја 25 мин да ја суредам. Нешо пишел на латиница на секој втор збор, и демек не ми се бендисвало нешто, па кажва дека се скроз ГЛУПИ тие шо слушале ну метал, дека нечини музиката. То мислам дека е некој завлезен металец, ама како и да е, не треба да се дозволва такви работи праење.

  • Која конкретно статија ја сметаш за вандализам? (имаш копче history, од таму види ги старите верзии). Ја како што гледам само ти, User:Dexter и некој анонимен сте ја мењале таа страница. --Misos 17:49, 11 Jun 2005 (UTC)

Генерални проблем[уреди извор]

Милсам дека ти и User:FlavrSavr треба на насловната страна да дадете пример на една технички добра статија или да се одердата некави "best practice guidelines". Тие би требале да бидат врзани со очигледен линк на мејн пејџ и линкот треба да биде напишан со болд и со . Ми се чини стаијата Како да менувате статии никој не ја чита; зошто итн., ајде сега да не филозофирам. Ево предлог

Совети за добра статија

  1. Википедиа е енциклопедиа. Енциклопедистички статији имаат за намера да информираат и опишат.
  2. Она не е збирка на есеи. Есеи се израз на лично мислење и став. Тоа е добро али не за Википедиа.
  3. Овде е список на изврсни статии од англиската Википедиа; Еве една таква: на тема на името на Гну/Линукс или Линукс; ево уште една за Чак Паланиук
  4. Статиите се менуваат су клинување на edit.
  5. Статиите се забележуваат со копчето Save page.
  6. Пред што една статија се забележи во Википедија, она треба да се коригира за грешки, граматика и визуелен склад - со копчето Show preview ќе ја видите статијата во конечна форма али без да се забележи. Избегнувај многуструку забелжување на иста статија со мали исправки така што ќе го кориситите копчето Show preview.
  7. Ако статијат е многу мала, таа теба да се обележи како патрлок. Тоа се чини така што во првиот ред на текстот во edit пенџерчето ќе напишиш со закривени загради: {{Патрлок}}
  8. Една статија може да има повеќе подналсови; тие се пишат меѓу еден до четири знаци на еднакост, две се вообичаени, во куси статии се користат три. Во edit пенџерчето ќе напишиш со закривени загради: == Поднаслов == или === Помал поднаслов ===.
  9. Ако имаш повеќе од четири поднаслови, автоматски ќе се направи табеларна Содржина.
  10. На првиот параграф не се става поднаслов оти се подразбира дека е дефиниција и вовед.
  11. Во првата реченица, меѓу првите зборови треба да се најде и појамот и насловот на статијата во Bold фонт.
  12. Фотографии и слики се качуваат на овој пејџ
  13. Фотографии и слики се ставаат во текстот со оваков тег:
[[Image:Fotokata_sto_ja_kaci.jpg|thumb|200px|right|Опис од 2-3 збора]].
Синтаксите |thumb|200px|right| можат да се изостават. Наместо thumb може frame (онда не треба број на пиксели). Наместо right може left.

14. Секоја статија може, и пожелно е, да биде категоризирана. Тоа се прави со категоријски тег кој се става на нејзиниот крај. Ево тег за категорија „информатика“: [[category:Информатика]]. Овде има список на категориии во македонската Википедиа. Ако не постои категорија, на тебе е да ја створиш така што во статијата ќе напишиш [[category:Новакатегорија]]. 15. Конечно, секоја статија треба да има „Интервики“: збир на линкови на статии со иста тема на другите јазички Бикипедии. Тоа се прави так што ке се стават интервики тегови како последен елемент на стаијата. Тие изгледаат овака кај статијата за Кулинарство:

[[ar:طبخ]] [[bg:Готварство]] [[bn:রন্ধন]] [[bs:Kuharstvo]] [[de:Kochen]] [[en:Cooking]] [[eo:Kuirado]] [[el:Μαγειρική]] [[fa:آشپزی]] [[fr:Cuisine]] [[ga:Cócaireacht]] [[he:בישול]] [[ja:調理]] [[nl:Kookkunst]] [[oc:Cosina]] [[pl:Kulinaria]] [[ro:Bucătărie]] [[simple:Cooking]] [[sr:Кување]] [[sv:Matlagning]] [[zh:烹饪]]


Најлесен начин да се стави Интервики е да се копира од истата англиска статија и да се додаде Интервики тегот за самата англиска статија (во овој случај [[en:Cooking]]) оти тој, се разбира, таму нема да е внесен.


Што мислиш? Поздрав, ----SkiSki 13:31, 12 Jun 2005 (UTC)

Конспирация?Пропаганда?[уреди извор]

Кой изтри най-нагло статията за прабългарите написана от Ивица?КАКВА Е ТАЗИ ПОЛИТИЧЕСКА И ЕНТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА?НЯКОЙ ЩЕ МИ ДАДЕ ЛИ РАЗУМНО ОБЯСНЕНИЕ??????ЗАЩО Е ИЗТРИТА СТАТИЯТА ЗА ПРАБУГАРЕТЕ???Значи админа написа статия, му се скараха пропагандистите и сега статията за прабугарете е изтрита, направена на мъник!!!Админе, кой го направи това???

  • Ивица веќе одговори на ова прашање, ама ај пак. Оригиналната статија не беше на МАКЕДОНСКИ јазик. Статиите се објавуваат исклучиво на македонски јазик, а во дискусиите може да се пишува на било кој друг. Статијата беше тргната заради тоа, а наместо оставен Патролок, кој ќе биде сменет чим некој напише текст. --Misos 22:19, 12 Jun 2005 (UTC)
  • Ивица БЕШЕ ПРЕВЕЛ ЧАСТ ОТ СТАТИЯТА НА МАКЕДОНСКИ!!!!!!!!!

Сега защо това е изтрито: http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8&oldid=6117 А?Каква е тая конспирация?КЪДЕ Е ТЕКСТА ТАМ??ИВИЦА БЕШЕ ПРЕВЕЛ ЧАСТ ОТ СТАТИЯТА И НЯКОЙ Я Е ИЗТРИЛ???ДАЙТЕ МИ ОБЯСНЕНИЕ!

  • Во ред, смирете се сите. Тука има некаква забуна. Оригиналната статија за Прабугарите беше тргната чисто заради јазикот, што е на неколку места спомнато. Е сега, за каква нова статија напишана од мене се зборува не ми е јасно. Провери во историјата на таа статија и ќе видиш дека меѓу оригиналната статија и следните измени има една измена во која страната е празен простор - тоа е мојата реакција. Оригиналниот текст беше избришан (всушност, сега ќе го преместам во дискусијата) по што следеше кусото парче текст што и сега се наоѓа на таа страна. Нема ни заговор ни пропаганда, тој текст сакав да го преведам делумно но немав време, а ако нема текст, не може никој ни да ме избрише најнагло, нели? Сега, не разбирам, дали си видел мој превод на текстот? Дали се исклучени сите можности да станува збор за побркување? Дали ова е доволно разумно објаснение? Комита, пробај воздржи ги импулсите, инаку и твојата реакција не е во согласност со основите на Википедија. Поздрав и се надевам случајот е надминат. Ivica83 10:29, 14 Jun 2005 (UTC)
Што сум кажал, дека не е во согласност со основите на Википедија? Сакам да знам. Ова е верзија на македонски јазик, значи треба да се пишува на македонски јазик во статиите и во согласност со неутралната гледна точка. Ако напишам статија на македонски во Бугарската или Српската Википедија, ќе ми ја избришат и тоа со право. Ако на дечково му се бендисуваат овие ставови за прабугарите, да ги преведе и да ги тури овде. Комита 11:24, 14 Jun 2005 (UTC)
Па не, тоа во врска со јазикот на пишување е во ред и се сложуваме тука, нема проблеми. Проблемот е следниот - мислам дека веќе втор пат бришам твој пост што се сведува на подевање (ако не баш на отворена навреда) во однос на бугарски корисници. Не е некој сериозен проблем во моментов, ама не сакам да стане сериозен па Википедија да се претвори во препукување. Има еден сегмент во водичите за Википедија што се вика Цивилизираност, со време и тој ќе се преведе... само нема потреба од такво нешто, нели? Тоа е се. Инаку, поздрав за твоите напори на овие страни и продолжи така. Ivica83 12:49, 14 Jun 2005 (UTC)


  • Ивица, питам те:Къде е превода ти?Видях твой малък превод на моята статия.Е къде изчезна?

Тук не става въпрос за българския език - добре, премахната е статията.Но повтарям: ВИДЯХ ТВОЙ ПРЕВОД НА МАКЕДОНСКИ!!Къде е?Изтрит ли е?Какво се случи?

А јас пак ќе ти кажам, никогаш сум немал превод на Прабугари, ама имам текст на Бугари. Провери тука да не е забуната и намали на големи букви, добри ми се очите и за мали букви, во ред? Ivica83 12:49, 14 Jun 2005 (UTC)

Никулец[уреди извор]

Јас немам никакво проблем со предлогот, теоретски. Колку се разбирам, има тука две работи: едно е тесктот, друго е тегот. Треба прво тегот за патрлок да се преправи да има има иста фунцконалност и иста појава како и новиот тег за никулец. На тој начин би се избегнало да се менуваат сите страници. Ако некој напише бот за менување на патрлок во никулец, уште поарно. Пoздрав SkiSKi

Статиите што јас ги чачкав ги префрлив од патрлоци на никулци. Ајде преправите го линкот на налсовната страна, чим сме одлучиле за никулци та на нив и покажува. Поздрав --SkiSki 6 July 2005 16:31 (UTC)

Не беше посочен извор за Слика:Krusevo1.jpg[уреди извор]

Ви благодариме за подигнувањето на Слика:Krusevo1.jpg. Страницата за опис на датотеката моментално не дава информации за тоа кој ја создал содржината, што спречува да се одреди статусот на авторските права врз неа. Ако не сте ја создале оваа датотека вие, ќе мора да го наведете сопственикот на авторските права. Ако сте ја нашле сликата на некое веб-место, тогаш би било доволно да доставите врска до веб-местото од каде што е земена сликата, заедно со условите за употреба на нивната содржина што се наведени на тоа веб-место. Меѓутоа, ако сопственикот на авторските права не е самиот издавач на веб-местото, треба да го дознаете сопственикот на авторските права.

Покрај додавање на изворот, ве молиме додадете и соодветна ознака за лиценцата што ни дозволува да ја користиме сликата, ако не е веќе додадена. Ако сликата, звукот или видео-клипот сте го направиле вие, тогаш можете да ја поставите ознаката {{Јд-јас}} или {{ГЛСД-корисник}}. Ако мислите дека датотеката спаѓа во неслободна содржина, искористете ознака како {{неслободна праведна употреба во|име-на-статија}} или една од ознаките наведени кај Википедија:Лиценци за слики#Праведна употреба. Видете Википедија:Лиценци за слики за целосен список на ознаки за авторски права и лиценци што може да ги користите.

Ако сте подигнале и други датотеки, ве молиме проверете дали сте го навеле нивниот извор и сте ги означиле правилно. Можете да погледнете список на датотеки што сте ги подигнале со кликнување овде. Сликите без извор и ознака може да бидат избришани една недела по откако биле означени како проблематични. Ако сликата е означена како неслободна, тогаш сликата ќе биде избришана 48 часа по 00:28, 25 август 2008 (UTC). Ако имате било какви прашања, слободно прашајте некој администратор или обратете се до Википедија:Прашања за авторски права. Ви благодариме за соработката. --Brainmachinewtf? 00:28, 25 август 2008 (UTC)

Не беше посочен извор за Слика:Makedonija1.jpg[уреди извор]

Ви благодариме за подигнувањето на Слика:Makedonija1.jpg. Страницата за опис на датотеката моментално не дава информации за тоа кој ја создал содржината, што спречува да се одреди статусот на авторските права врз неа. Ако не сте ја создале оваа датотека вие, ќе мора да го наведете сопственикот на авторските права. Ако сте ја нашле сликата на некое веб-место, тогаш би било доволно да доставите врска до веб-местото од каде што е земена сликата, заедно со условите за употреба на нивната содржина што се наведени на тоа веб-место. Меѓутоа, ако сопственикот на авторските права не е самиот издавач на веб-местото, треба да го дознаете сопственикот на авторските права.

Покрај додавање на изворот, ве молиме додадете и соодветна ознака за лиценцата што ни дозволува да ја користиме сликата, ако не е веќе додадена. Ако сликата, звукот или видео-клипот сте го направиле вие, тогаш можете да ја поставите ознаката {{Јд-јас}} или {{ГЛСД-корисник}}. Ако мислите дека датотеката спаѓа во неслободна содржина, искористете ознака како {{неслободна праведна употреба во|име-на-статија}} или една од ознаките наведени кај Википедија:Лиценци за слики#Праведна употреба. Видете Википедија:Лиценци за слики за целосен список на ознаки за авторски права и лиценци што може да ги користите.

Ако сте подигнале и други датотеки, ве молиме проверете дали сте го навеле нивниот извор и сте ги означиле правилно. Можете да погледнете список на датотеки што сте ги подигнале со кликнување овде. Сликите без извор и ознака може да бидат избришани една недела по откако биле означени како проблематични. Ако сликата е означена како неслободна, тогаш сликата ќе биде избришана 48 часа по 00:36, 25 август 2008 (UTC). Ако имате било какви прашања, слободно прашајте некој администратор или обратете се до Википедија:Прашања за авторски права. Ви благодариме за соработката. --Brainmachinewtf? 00:36, 25 август 2008 (UTC)

Не беше посочен извор за Слика:Novamak.jpg[уреди извор]

Ви благодариме за подигнувањето на Слика:Novamak.jpg. Страницата за опис на датотеката моментално не дава информации за тоа кој ја создал содржината, што спречува да се одреди статусот на авторските права врз неа. Ако не сте ја создале оваа датотека вие, ќе мора да го наведете сопственикот на авторските права. Ако сте ја нашле сликата на некое веб-место, тогаш би било доволно да доставите врска до веб-местото од каде што е земена сликата, заедно со условите за употреба на нивната содржина што се наведени на тоа веб-место. Меѓутоа, ако сопственикот на авторските права не е самиот издавач на веб-местото, треба да го дознаете сопственикот на авторските права.

Покрај додавање на изворот, ве молиме додадете и соодветна ознака за лиценцата што ни дозволува да ја користиме сликата, ако не е веќе додадена. Ако сликата, звукот или видео-клипот сте го направиле вие, тогаш можете да ја поставите ознаката {{Јд-јас}} или {{ГЛСД-корисник}}. Ако мислите дека датотеката спаѓа во неслободна содржина, искористете ознака како {{неслободна праведна употреба во|име-на-статија}} или една од ознаките наведени кај Википедија:Лиценци за слики#Праведна употреба. Видете Википедија:Лиценци за слики за целосен список на ознаки за авторски права и лиценци што може да ги користите.

Ако сте подигнале и други датотеки, ве молиме проверете дали сте го навеле нивниот извор и сте ги означиле правилно. Можете да погледнете список на датотеки што сте ги подигнале со кликнување овде. Сликите без извор и ознака може да бидат избришани една недела по откако биле означени како проблематични. Ако сликата е означена како неслободна, тогаш сликата ќе биде избришана 48 часа по 00:38, 25 август 2008 (UTC). Ако имате било какви прашања, слободно прашајте некој администратор или обратете се до Википедија:Прашања за авторски права. Ви благодариме за соработката. --Brainmachinewtf? 00:38, 25 август 2008 (UTC)

Иницијатива[уреди извор]

Иницијатива
         Здраво, Ivica83!
Како што веќе можете да видите, се приближуваме кон бројот 20 000 статии и како резултат на тоа Ве информираме за следната иницијатива. Имено, дорбредојдени би биле Вашите уредувања за создавање нови статии според зададените стандарди на Википедија со што за кратко време би ја достигнале саканата цел. 20 000 статии ни се неопходни за започнување на Википедија:ВикиПроект Вести и за понатамошна успешна афирмација на македонскиот јазик и македонската Википедија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

ОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--MacedonianBoy (разговор) 19:28, 16 септември 2008 (UTC)

Иницијатива 22,222[уреди извор]

Иницијатива 22.222
         Здраво, Ivica83!
Голема благодарност за Вашите придонеси во остварувањето на бројката од 20 000 статии на Википедија на македонски јазик. Но, сепак тоа веќе е минато, а мора да се стремиме кон иднината, па затоа покрената е нова иницијатива, според која очекуваме бројот на статии на Википедија на македонски јазик да ја достигне бројката од 22 222 до крајот на оваа година. Во време кога македонската Википедија е под револууционерни промени, кога очекуваме започнува со работа и ВикиПроектот Рецензија кој ги дава насоките во оценување на квалитетот на статиите, од особено значење е да се постигне многу и во зголемување на бројот на статиите. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

ОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--Kiril Simeonovski (разговор) 22:50, 9 ноември 2008 (UTC)

Иницијатива за квалитетни статии[уреди извор]

Иницијатива
         Здраво, Ivica83!
Сакам да Ви се заблагодарам за досегашната помош во остварувањето на целите на иницијативите на Википедија на македонски јазик. Инцијативата за квалитетни статии има за цел е новиот предизвик, кој бара подобрување на квалитетот на постоечките статии, правејќи ги поверодостојни и обемни за да го привлечат вниманието на читателот. Во функција е и ВикиПроектот Рецензија со рецензијата која овозможува ситни промени во статиите. За повеќе информации видете:Википедија:ВикиПроект Квалитетни статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 01:46, 13 декември 2008 (UTC)

Иницијатива 25.000[уреди извор]

Иницијатива
         Здраво, Ivica83!
Сакам да Ви се заблогадарам за големиот придонес во достигнувањето на бројката од 22 222 статии на Википедија на македонски јазик. Пред нас е нов предизвик, а тоа е постигнувањето на бројката од 25 000 статии. Имено, сакам да Ве повикам во интензивното уредување на нови статии, со што за краток период би ја достигнале и оваа бројка, со што би добиле енциклопедија, која во вистинско светло го афирмира македонскиот јазик. За повеќе информации видете: Википедија:ВикиПроект Нови статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 01:46, 13 декември 2008 (UTC)

Иницијатива за градови во Македонија[уреди извор]

Иницијатива за градови во Македонија
         Здраво, Ivica83!
Сакам да Ви се заблагодарам за Вашите скорешни придонеси и да Ве известам дека во рмките на ВикиПроектот Македонија се покренува иницијативата за подобрување на квалитетот и проширување на статиите за градовите во Република Македонија. За повеќе информации посетете ја листата на градови кои бараат промени, поделени по региони, ВикиПроектот Македонија, како и ВикиПроектот Географија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 20:30, 30 декември 2008 (UTC)

Иницијатива 2009-година на астрономијата[уреди извор]

Иницијатива
         Здраво, Ivica83!
Голема благодарност за Вашите придонеси во исполнувањето на целите на досегашните иницијативи. Како што веќе знаете 2009 е прогласена за меѓународна година на астрономијата, па затоа на Википедија на македонски јазик е покрената иницијатива за зголемување на бројот на статии поврзани со астрономијата, како и проширување на постоечките, создавање на нови портали, шаблони и инфокутии во тековната година. Во функција на оваа иницијатива е ВикиПроектот Астрономски објекти. Секој Ваш придонес е добредојден. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 13:58, 23 јануари 2009 (UTC)

Иницијатива 500 (избрани) статии[уреди извор]

Иницијатива 500 (избрани) статии
         Здраво, Ivica83!
Најпрвин сакам да Ви се заблагодарам за Вашите придонеси во остварувањето на целите на претходните иницијативи. Сакам да Ве известам дека на Википедија на македонски јазик се покренува иницијативата за уредување на 500 (избрани) статии, која ќе има за цел проширување на постоечките и уредување на нови квалитетни статии, кои без поголеми промени може да бидат избрани на Главната страница. Може да придонесувате со уредување на квалитетни статии од сите области. Подобрените квалитетни статии или новите квалитетни статии додадете ги во порталот со 500 статии. Порталот служи и како увид за тоа како напредуваме во остварувањето на целта, а е и помагало за полесен избор на избрана содржина. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:40, 1 февруари 2009 (UTC)

Вики средба[уреди извор]

Здраво. Ве известуваме дека на 29 август, сабота, со почеток во 12:00 ќе се одржи Вики средба во трговскиот центар Ramstore во Скопје, на која главно ќе се разговара за здружението Викимедија Македонија, за чие основање сте заинтересирани. Ве поканувам да присуствувате да оваа средба, а Вашето присуство може да го потврдите овде. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:02, 24 август 2009 (UTC)

Вики средба[уреди извор]

Здраво. Ве известуваме дека на 4 август, со почеток во 19:00 во Пјаца Либерта, Скопје ќе се одржи Вики средба. Доколку сте во можност и сте заинтересирани да присуствувате Вашето присуство или евентуално отсуство може да го најавите овде. Доколку не сте присуствувале на некоја Вики средба и сакате да добиете повеќе информации, може да испратите порака на vikipedija@lists.softver.org.mk, по што навремено ќе добиете одговор со потребните информации. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:45, 28 јули 2010 (CEST)[одговори]

Лидери по година[уреди извор]

Здраво. Со создавањето на ВикиПроектот Години, започна иницијативата за пополнување на статиите за години на Википедија на македнски јазик. Првата активност е пополнување на списоците за лидери на држави по години. Доколку сте заинтересирани да помогнете во извршувањето на оваа задача, може да се пријавите на страницата наменета за оваа активност, на која и може да дадете свој коментар. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:29, 12 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Fundraising 2010_Translation & Localization[уреди извор]

Greetings Ivica83, my name is Sam and I am working for the Wikimedia Foundation during the 2010 Fundraiser as the liaison between the Macedonian community and the Foundation. This year's fundraiser is intended to be a collaborative and global effort; we recognize that banner messages that perform well in the United States don't necessarily translate well, or appeal to international audiences. I'm contacting you as I am currently looking for translators who are willing to contribute to this project, helping to translate and localize messages and suggesting messages that would appeal to Macedonian readers on the Fundraising Meta Page. Please let me know if you'd be interested in helping with this project, and add your feedback to the proposed messages as well! I look forward to working with you during this year's fundraiser. Schapman

10 години Википедија[уреди извор]

      Здраво, Ivica83!
Голема благодарност за Вашите придонеси на Википедија, која веќе 10 години е со нас и нуди слободен пристап кон слободното знаење. По тој повод, насекаде во светот ќе бидат организирани настани за прослава на овој јубилеј, а прослава ќе се одржи и во Скопје на 15 јануари 2010 година во кафе-барот Ла кања во Старата скопска чаршија. Повеќе информации за настанот може да добиете на страницата посветена на истиот. Во рамките на настанот ќе биде организирана и Вики средба, на која како и обично Вашето присуство може да го најавите на соодветната страница. Се надевам дека ќе присуствувате на оваа прослава и ќе се запознаете со многу останати корисници, кои придонесуваат за споделување на знаењето како и Вие.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:02, 13 јануари 2011 (CET)[одговори]

Hello Ivica83[уреди извор]

I am fond of art and I am looking for someone who could translate and upload on mk.Wikipedia a page about an international artistic movement [1]. Can you help me please ? Thanks !:)--Alessandroga80 (разговор) 21:11, 7 февруари 2011 (CET)[одговори]

Покана за Вики средба[уреди извор]

      Здраво, Ivica83!
Сакам да Ве известам дека на 7 јуни 2011, во Скопје ќе се одржи Вики средба, па по тој повод Ве поканувам доколку сте во можност да присуствувате. Целта како и на секоја Вики средба е дружење и запознавање на корисниците кои постојано соработуваат уредувајќи на Википедија, како и дискутирање на теми поврзани и неповрзани со Википедија. Повеќе информации за средбата може да добиете на соодветната страница.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 03:25, 4 јуни 2011 (CEST)[одговори]

Јубилејна статија[уреди извор]

Здраво. Откако веќе го ндминавме бројот од 50.000 статии, мислам дека би било добро да воведеме јубилејна статија, која ќе го означи трудот вложен кон надминување на одреден број на статии. Вашето учество е добредојдено во дискусијата на страницата за идеи, каде што е изнесен предлогот. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:37, 2 октомври 2011 (CEST)[одговори]

Bernays Propaganda[уреди извор]

Здраво Ивица. Создадов статија за музичката група „Bernays Propaganda“, но ми недостасуваат некои основни податоци за групата. Пронајдов нешто, но од социјалните мрежи, што не го сметам за веродостоен извор. Ми имаш кажано дека ја слушаш групата, па ќе те замолам ако имаш повеќе податоци и поверодостојни извор да се вклучиш во проширувањето на статијата. Поздрав и среќни и весели празници!--Kiril Simeonovski (разговор) 17:03, 31 декември 2011 (CET)[одговори]

Солидарност кон Википедија на руски јазик[уреди извор]

Здраво. Википедија на руски јазик денес нее достапна, како знак на штрајк од страна на нејзините корисници кон сослушувањето во врска со предлог-измените во „Законот за информации на Русија“. По тој повод се собираат потписи во знак на подршка и солидарност со ставот на колегите од Википедија на руски јазик. Вашата солидарност може да ја искажете овде. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:03, 10 јули 2012 (CEST)[одговори]

Your admin status[уреди извор]

Hello. I'm a steward. A new policy regarding the removal of "advanced rights" (administrator, bureaucrat, etc.) was adopted by community consensus recently. According to this policy, the stewards are reviewing administrators' activity on wikis with no inactivity policy.   You meet the inactivity criteria (no edits and no log actions for 2 years) on mkwiki, where you are an administrator. Since that wiki does not have its own administrators' rights review process, the global one applies.   If you want to keep your rights, you should inform the community of the wiki about the fact that the stewards have sent you this information about your inactivity. If the community has a discussion about it and then wants you to keep your rights, please contact the stewards at m:Stewards' noticeboard, and link to the discussion of the local community, where they express their wish to continue to maintain the rights, and demonstrate a continued requirement to maintain these rights.   We stewards will evaluate the responses. If there is no response at all after approximately one month, we will proceed to remove your administrative rights. In cases of doubt, we will evaluate the responses and will refer a decision back to the local community for their comment and review. If you have any questions, please contact us on m:Stewards' noticeboard.   Best regards, Rschen7754 23:21, 17 август 2014 (CEST)[одговори]

Гоце Делчев[уреди извор]

Македонски револуционер Нема Гоце татарско потекло Sbep666 (разговор) 15:00, 21 јануари 2020 (CET)[одговори]