Огистен Луј Коши

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Leçons sur le calcul différentiel, 1829

Огистен Луј Коши (француски: Augustin Louis Cauchy, 21 август 1789 - 23 мај 1857) е француски математичар, професор на Универзитетот во Париз. Тој има објавено трудови во различни области на математиката (теорија на броеви, математичка анализа, теорија и парцијални диференцијални равенки и математичка физика и др.).Наводи[уреди]