Нуклеарна фузија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Фузија на јадра од деутериум и тритиум при што се создава хелиум-4, се ослободува неутрон и 17,59 MeV енергија со конверзија на масата според равенката E=mc2.[1]
Единствената примена на фузијата е во хидрогенската бомба.

Во нуклеарната физика и хемија, нуклеарна фузија се нарекува процесот преку кој повеќе атомски јадра се спојуваат и формираат потешко јадро. Нуклеарната фузија е придружена со ослободување или со апсорпција на енергија. При фузијата на јадра со маса помала од онаа на железото генерално се ослободува енергија, а при фузијата на потешки јадра се апсорбира енергија; обратното се однесува при делење на јадрата кај нуклеарната фисија.

Нуклеарната фузија настанува во природата во ѕвездите. Научниците успеале да предизвикаат фузија по вештачки пат, но сѐ уште не можат целосно да ја контролираат: единствена примена на нуклеарната фузија се среќава кај хидрогенската бомба.

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]