Нил Дракман

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нил Дракман
Druckmann in December 2022
Роден(а)5 декември 1978(1978-12-05)(45 г.)
Tel Aviv, Israel
Алма матерCarnegie Mellon University
Занимање
  • Writer
  • creative director
  • designer
  • programmer
Активен период2004–present
РаботодавачNaughty Dog
ЗвањеCo-president
Потпис

Нил Дракман (хебрејски: ניל דרוקמן ; роден на 5 декември 1978 година) е израелско-американски писател, креативен директор, дизајнер и програмер кој е копретседател (заедно со Еван Велс) на развивачот на видео игри Naughty Dog од 2020 година. Тој е најпознат по неговата работа на франшизите на игрите на Naughty Dog Uncharted и The Last of Us, со ко-креација на второто.

Првото дело на Дракман за видео игри било Naughty Dog. Во 2004 година, тој стана програмер на Jak 3 (2004) и Jak X: Combat Racing (2005), пред да стане дизајнер на Uncharted: Drake's Fortune (2007). Тој бил ко-главен дизајнер на игри за Uncharted 2: Among Thieves (2009), кој го напиша заедно со Ејми Хениг и Џош Шер; наративот бил пофален и добил неколку признанија. Тој исто така има напишано стрипови, вклучувајќи го и стрипот Uncharted: Eye of Indra (2009) и графичките романи A Second Chance at Sarah (2010) и The Last of Us: American Dreams (2013).

Дракман го водеше развојот на The Last of Us (2013) како писател и креативен директор, улоги што ги продолжи за The Last of Us: Left Behind (2014) и Uncharted 4: A Thief's End (2016), пишувајќи го вториот заедно со Шер. Сите три игри биле режирани од Брус Страли, со кого Дракман разви блиски работни односи. Тој и Крег Мазин се креатори, писатели и извршни продуценти за телевизиската адаптација на The Last of Us за HBO, за која Дракман режираше епизода.

Дракман беше унапреден во потпретседател на Naughty Dog во 2018 година за време на развојот на The Last of Us Part II (2020), за кој беше креативен директор и ко-сценарист со Хали Грос, а беше унапреден во копретседател во 2020 година. Тој има заработено пофалби за неговата пишувачка и режисерска работа на The Last of Us, Uncharted 4 и The Last of Us Part II . Игрите често се сметаат за меѓу најдобро напишаните и се наведени како едни од најголемите видео игри некогаш направени. Дракман има добиено неколку награди, вклучително и три награди за игри на британската академија, четири награди DICE, две награди за игри, три награди за избор на развивачи на игри и четири награди на Здружението на писатели на Америка.

Ран живот[уреди | уреди извор]

Нил Дракман е роден во еврејско семејство во Тел Авив, Израел, на 5 декември 1978 година, син на Јехудит и Џери Дракман. Тој бил израснат во Беит Арје, населба на Западниот Брег, каде што подоцна се сеќава дека бил сведок на многу насилство. Како бегство, неговиот постар брат Емануел му покажал стрипови, видео игри и филмови на млада возраст. Овие форми на забава, особено видео игрите од Sierra Entertainment и LucasArts, му помогнале да научи англиски јазик. Посебно се заинтересирал за раскажување приказни и напишал свои стрипови. Тој се преселил во САД со своето семејство во 1989 година, посетувајќи средно училиште и средно училиште во Мајами, Флорида . Потоа студирал криминологија, со цел да добие искуство како агент на ФБИ што ќе го користи при пишување романи. Неговиот брат го прикраде на Е3 во доцните 1990-ти, и тој повторно присуствуваше на конференцијата во 1998, 2000 и 2002 година, како и SIGGRAPH во 2002 и 2003 година Како студент на Државниот универзитет во Флорида во 2001 година, тој победил на натпреварот со повеќе играчи на Conker's Bad Fur Day, организиран од Nintendo и Playboy. Додека студирал, работел како службеник во My Favorite Muffin и продавач во PacSun.

Од јули 2002 година, додека живеел во Талахаси, Дракман поминал една година како асистент за графички истражувања во Лабораторијата за визуелизација на Државниот универзитет во Флорида. Во тоа време, тој и некои пријатели почнале да ја развиваат играта Pink-Bullet за Linux и Windows. Во еден момент сакал да биде аниматор, па затоа морал да зема часови по уметност, но родителите му забраниле да го прави тоа. Откако посетувал час по програмирање, Дракман сфатил дека тоа е негова желба, и започнал дипломирал на компјутерски науки по математика во декември 2002 година, дипломирајќи cum laude следната година со просек од 3,61. Поради неговите академски резултати, тој бил член на здружението за почести Златен клуч . Потоа се преселил во Питсбург, каде што присуствувал на Универзитетот Карнеги Мелон, и ја започнал својата магистерска диплома по технологија за забава во август 2003 година во Центарот за технологија за забава. Како дел од дипломата, тој земал час за дизајн на игри од Џеси Шел, кој го научи за филозофиите што ќе ги користи подоцна. Во април 2004 година, Дракман ја разви играта Dikki Painguin во: TKO за Третиот Рајх за NES како студент во Карнеги Мелон, во соработка со колегата Алан Бломквист.

Кариера[уреди | уреди извор]

Практикант и програмер (2003–2005)[уреди | уреди извор]

Еден од професорите на Дракман платил за него да присуствува на Конференцијата за развивачи на игри (GDC) во 2003 година, каде што присуствувал на презентација на ко-основачот на Naughty Dog, Џејсон Рубин.  Откако Дракман го „прислуша“ Рубин, тој му ја дал својата визит-карта. Некое време подоцна, Рубин го контактирал Дракман и му понудил позиција на практикант, прва за Naughty Dog. До моментот кога Дракман одговори, позицијата била заземена.  Кога CMU го охрабри да аплицира за практикантска работа, Дракман побарал совет од Рубин и му било кажано за ново стажирање во студиото. Тој бил ставен во контакт со директорот на играта Еван Велс, кој му понудил стажирање по интервјуто во GDC. Во тоа време, му било понудена и позиција на продуцент практикант во Electronic Arts на The Sims 2; тој ја продолжи понудата за да разговара со Велс.  Околу мај 2004 година, Дракман му се придружи на Naughty Dog како практикант во програмирање. Тој започна да работи на алатки за локализација и програмирање на игра на Jak 3 (2004). За тоа време, тој исто така ќе понуди помош со дополнителни дизајнерски задачи. До крајот на стажирањето во август, му била понудена позиција со целосно работно време од Велс и Стивен Вајт, тогашни копретседатели. Тој добил кредит за втората година од неговиот магистерски степен преку неговата работа во Naughty Dog, стекнување на диплома во 2005 година Тој ги програмирал екраните на менито на Jak X: Combat Racing (2005), што го сметал за една од најтешките задачи во неговата кариера. Тој продолжи да помага со помали дизајнерски задачи каде што е можно.

Дизајнер и писател (2005–2009)[уреди | уреди извор]

Дракман (лево) ја прифаќа наградата за најдобро пишување за 2010 година со Џош Шер (во средината) и Ејми Хениг (десно)

За време на развојот на Jak 3 и Jak X, Дракман продолжи да го прашува Велс за приклучување на дизајнерскиот тим. Велс се воздржа да не го префрли, бидејќи првично беше вработен како програмер и немал искуство во дизајнот,  но се согласи да ја прегледа дизајнерската работа на Дракман доколку ги заврши во слободно време. Дракман повторуваше дизајни на неколку нивоа со повратни информации од Велс, првично на милиметарска хартија, а подоцна користејќи Adobe Illustrator . По развојот на Jak X, Велс заклучил дека Дракман бил вешт во дизајнот и му дал дизајнерска позиција за Jak and Daxter: The Lost Frontier. Неколку месеци по развојот, Велс го префрлил Дракман да работи како дизајнер на игри на Uncharted: Drake's Fortune (2007), која во тоа време се соочувал со развојни проблеми;  High Impact Games ја преземал работата на The Lost Frontier. На неговата позиција како дизајнер на игри на Drake's Fortune, тој тесно соработувал со Ејми Хениг за да ја конструира приказната, пред да работи на Uncharted 2: Among Thieves (2009) како главен дизајнер на игри, станувајќи се повеќе вклучен во суштината на пишувањето на играта.

Во 2009 година, Дракман работел на стрипот Uncharted: Eye of Indra, како писател и режисер. Приквел на Drake's Fortunе, Eye of Indra ја раскажува приказната за Нејтан Дрејк пред настаните од првата игра.[1] Првиот графички роман на Дракман, Втора шанса кај Сара, била објавен од Ape Entertainment во февруари 2010 година Со илустрации на уметникот Џојсуке Вонг, романот го раскажува интересот на Дракман да патува назад во времето за да ја запознае својата сопруга на помлада возраст. „Има нешто слатко и поетско во таа идеја“, објаснил Дракман.[2] Чувствувал дека споделува многу сличности со главниот јунак на романот Џони и дека „многу маани и стравови на Џони се засноваат на [неговите] сопствени недостатоци“.[2] Стрипот првично беше објавен на 24 февруари 2010 година; критичарите особено ги пофалија илустрациите на Вонг, како и пишувањето и развојот на ликот на Дракман.

Креативен директор (2010–2018)[уреди | уреди извор]

По развојот на Uncharted 2, Naughty Dog се поделил на два тима за да работи на повеќе проекти истовремено. Со еден тим кој работи на Uncharted 3: Drake's Deception (2011), копретседателите Еван Велс и Кристоф Балестра ги избрале Дракман и Брус Страли да го водат развојот на нова игра; Дракман бил избран поради неговата решителност и талент за дизајн. Иако првично требало да развијат нова игра во серијата Jak and Daxter, тимот сметал дека „не им служи на фановите на [на] франшизата“ и одлучи да создаде нова игра, насловена The Last of Ние .

A man with short brown hair, sitting next to a man with curly black hair hugging a plush giraffe, both smiling at something to the right of the camera.
Дракман (десно) работеше со режисерот на играта Брус Страли (лево) на The Last of Us, The Last of Us: Left Behind и Uncharted 4: A Thief's End .

Кога ги замислувал идеите за The Last of Us, Дракман користел концепт што го создал како студент на Универзитетот Карнеги Мелон. Неговата идеја била да ја спои играта на Ико (2001) во приказна сместена за време на зомби-апокалипса, како Ноќ на живите мртовци (1968), со главниот лик сличен на Џон Хартиган од Градот на гревот (1991–2000). Главниот лик, полицаец, ќе има задача да заштити млада девојка; сепак, поради неговата состојба на срцето, играчите често ја преземале контролата врз младата девојка, менувајќи ги улогите. На овој концепт го засновал The Last of Us, заменувајќи го полицаецот со Џоел и младата девојка ја именувал Ели . Дракман го напиша „Последниот од нас“ со намера приказната „цврсто да се вкорени во реалноста“, што е целосно отстапување од претходното „лесно и опуштливо“ чувство на Naughty Dog. „Требаше да стане малку потемно [од Uncharted ] за да се истражи потажна тема“, објаснил тој. Пред да ја режира играта, Дракман земал часови по глума за да „разговара со [актерите] на истиот јазик“. Играта била објавена на 14 јуни 2013 година, со пофалби за работата на Дракман на приказната. Заработил бројни награди, вклучувајќи БАФТА,[3] награда DICE,[4] награда за избор на развивачи на игри,[5] награда Златен џојстик,[6] и Награда на Здружението на писателите на Америка.[7] The Last of Us често се смета за една од најдобро напишаните видео игри, и една од најголемите видео игри некогаш направени .

Дракман подоцна работел на пакетот за проширување The Last of Us: Left Behind, приквел кој се фокусира на врската на Ели со нејзината пријателка Рајли,[8] што доби критичко признание. Тој заработил дополнителни признанија за неговата работа на Left Behind, вклучувајќи ја и втората БАФТА[9] и наградата на Здружението на писатели на Америка.[10] Посебно, тој бил пофален за тоа што напиша сцена со бакнеж меѓу две женски лика, која беше прогласена за „момент на пробив“ за видео игрите. Тој, исто така, ја напиша минисеријата со четири изданија на стрипови The Last of Us: American Dreams, со писателката и уметница Фејт Ерин Хикс . Било објавено од страна на Dark Horse Comics, со првото издание објавено во април 2013 година,[11] и било пофалено за пишувањето и развојот на ликот на Дракман, како и за поедноставените илустрации на Хикс.

По заминувањето на Хениг од Naughty Dog во март 2014 година, било објавено дека Дракман и Страли работат на Uncharted 4: A Thief's End (2016) како креативен директор и директор на играта.[12] Првичните извештаи тврдеа дека Хениг бил „избркан“ од Непослушен Дог од страна на Дракман и Страли, иако копретседателите Еван Велс и Кристоф Балестра подоцна го негираа тоа. Дракман ја напиша приказната заедно со Џош Шер; Дракман го сметал Шер за „смешен“, дозволувајќи му да го напише хуморот на Uncharted 4 поради самонаречената неспособност на Дракман да пишува шеги. Тој ја ценеше соработката во пишувањето на Uncharted 4, откако го напишал The Last of Us речиси било целосно независно. Играта била објавена на 10 мај 2016 година и била пофалена за нејзината приказна..Бил награден за најдобар наратив на The Game Awards 2016 година,[13] и за извонредно достигнување во пишувањето видеоигри на 69-тото доделување на наградите на Здружението на писатели на Америка.[14] Дејв Меиклихам од GamesRadar+ ја најде Uncharted 4 меѓу најдобро напишаните видео игри, и често се смета за една од најголемите игри. Дракман дејствувал како шеф на наративниот развој за Uncharted: The Lost Legacy, објавен во август 2017 година

Во март 2014 година, Sony објавиле дека Дракман пишува филмска адаптација на The Last of Us, продуцирана од Сем Раими и дистрибуирана од Screen Gems. До јануари 2015 година, тој го напиша вториот нацрт на сценариото и изведе читање со некои актери. По ова се случи многу малку работа, бидејќи Дракман изјави во април 2016 година дека филмот влегол во развојниот пекол, и во февруари 2018 година рече „Не сакам тој филм да се снима“. Дракман работел како тестер за игри за Она што останува од Едит Финч (2017).[15] Во август 2017 година, тој бил прикажан како гостин судија во една епизода од Face Off .[16]

Потпретседател и копретседател (2018–сега)[уреди | уреди извор]

Дракман (во средината) на последниот ден од снимањето на движењето на продукцијата на The Last of Us Part II со Трој Бејкер (лево) и Ешли Џонсон (десно)

Дракман бил унапреден во потпретседател на Naughty Dog во март 2018 година Тој се врати како креативен директор за The Last of Us Part II (2020), пишувајќи ја играта заедно со Хали Грос; Стрејли не се вратил да го насочува натпреварот. Темите на играта за одмазда биле инспирирани од сопствените искуства на Дракман растејќи во Израел, каде што насилството била честа тема. Тој посебно се присети на гледањето на снимката од линчот во Рамала во 2000 година, и како, откако ја слушна навивачката толпа, неговиот ум веднаш се сврте кон насилни мисли за изведување на сторителите пред лицето на правдата; подоцна се чувствувал „грубо и виновен“ што ги имал овие мисли. Тој сакал играчот да почувствува „жед за одмазда“ пред да ги натера да ја сфатат реалноста на нивните постапки. Дракман истакна дека некои членови на тимот се чувствуваат неволно за цинизмот на играта, но на крајот тој претпочита приказна што предизвикува поделби отколку „обична“ приказна.

The Last of Us Part II објавен на 19 јуни 2020 година, со пофалби од критичарите. Приказната ги поларизираше критичарите; некои го пофалија пишувањето за неговата нијанса и ефективност, додека други го критикуваа неговото темпо и повторување на темите. Реакцијата на публиката кон приказната доведе до тоа Дракман да стане цел на онлајн омраза и смртни закани, кои беа осудени од Naughty Dog. Дракман кратко се појавува во играта како гласот на Бригс, војник на Ослободителниот фронт на Вашингтон. Едно велигденско јајце во колекционерските трговски картички на играта исто така се повикува на Дракман во измислениот лик Доктор Укман. The Last of Us Part II го држи рекордот за најмногу награди за Игра на годината, надминувајќи го претходниот рекордер The Witcher 3: Wild Hunt (2015). За нивната работа на играта, Дракман и Грос беа наградени на DICE Awards,[17] The Game Awards,[18] Game Developers Choice Awards,[19] Golden Joystick Awards,[20] SXSW Gaming Awards,[21] и Титаниум награди.[22] Дракман беше номиниран и на наградите на општеството за визуелни ефекти.[23] The Last of Us Part II се смета за меѓу најдобро напишаните видео игри.

Дракман бил унапреден во копретседател на Naughty Dog, служејќи заедно со Велс, на 4 декември 2020 година. Тој бил вклучен на листата Variety500 во декември 2020 година, идентификувајќи ги највлијателните деловни лидери во медиумската индустрија. Дракман бил извршен продуцент на филмот Uncharted (2022).[24] Со Крег Мазин, Дракман е писател и извршен продуцент на телевизиската адаптација на The Last of Us за HBO .[25] Дракман ја режирал втората епизода во октомври и ноември 2021 година; тој почувствувал дека неговото искуство е засилено и го одразувало неговото искуство во режирање игри. Дракман забележал дека серијата има спротивен пристап кон адаптацијата од Uncharted; додека Uncharted раскажува нова приказна со моменти од игрите за да даде „вкус на Uncharted “, The Last of Us е директна адаптација со мали отстапувања, дозволувајќи измени како што се менување на перспективите на карактерот на начин неостварлив во извонредна игра. Серијата била прикажана во јануари 2023 година со позитивни критики; неколку критичари го сметале за најдобра адаптација во живо на видео игра. Неколку критичари ја пофалиле режијата на Дракман во втората епизода; Расел ' Тотал Филм го пофалил Дракман „внимателно око за убавина во овој разбиен свет“, наведувајќи ја снимката од жаба на клавир како посебност.

Во декември 2021 година, Дракман ја претставил играта на годината на The Game Awards. На Summer Game Fest во јуни 2022 година, тој откри дека работи на нова игра; тој подоцна рекол дека составува соба за писатели за играта, која ќе биде „структуирана повеќе како ТВ-шоу“ од кој било од претходните проекти на Naughty Dog. Тој имал камео гласовно појавување во Враќање на островот на мајмуните (2022).[26]

Стил на пишување[уреди | уреди извор]

Пишувачката филозофија на Дракман, која ја сфатил додека разговарал со дизајнерот на игри Кори Барлог, е „едноставна приказна, сложени ликови“; Дракман не сакал видео игри со комплицирана експозиција, но уживал да пишува сложени врски со карактерите. Во текот на неговото пишување, Дракман им приоѓал на сцените со фокус на секој лик, обидувајќи се да влезе во начинот на размислување на секој од нив. Тој се обидувал да ги игнорира карактерните тропи во обид да напише „искрено“. Дракман исто така пишува со минималистички начин на размислување, честопати прашувајќи се „За што всушност се работи оваа сцена? Што е најмалку што треба да кажеме или направиме за да го пренесеме тоа и не повеќе?“

Пред да ги напишат The Last of Us и Uncharted 4, Дракман и Страли создадале цели контури на приказните, пред да го истражиле наративот покомплексно, дискутирајќи за „отчукувањата од момент до момент“ на секое ниво што водело до поголем настан. Тие започнале со средината на приказната, бидејќи тоа е јадрото на играта и нарацијата, пред да ја истражат кулминацијата на играта и развојот на карактерот. Водителот на „Фрејм“, Џон Хорн, идентификувал тема која се повторува во приказните на Дракман, вклучително и „Втора шанса кај Сара“ и „Последниот од нас“, е концептот на ликовите кои се обидувале или се надеваат да го променат своето минато на некој начин; Дракман признал дека не го забележал овој тренд, иако се согласува со него и го препознал неговото повторување.

Влијанија[уреди | уреди извор]

Дракман го наведувал писателот на игри Сем Лејк како голема инспирација, нарекувајќи се себеси „долгогодишен обожавател“. Омилените видео игри на Дракман ги вклучуваат островот Мајмун 2: Одмаздата на ЛеЧак (1991), Ико, Метал Геар Солид 2: Синовите на слободата (2001), и Resident Evil 4 (2005), и тој често е инспириран од стрипови фокусирани на карактери како што се Preacher (1995–2000) и Y: The Last Man (2002–2008). Дракман, исто така, бил под влијание на раскажувањето приказни водени од карактери во авантуристичката игра Кралската потрага од Роберта Вилијамс.[27] Додека го пишувал The Last of Us, Дракман бил инспириран од неколку филмови, меѓу кои: Unforgiven (1992), за неговата способност да ја натера публиката да го поддржи главниот лик и покрај неговиот неморал; Нема земја за старци (2007), поради неговата суптилна и ретка изведба, принудувајќи ангажман на публиката; и Гравитација (2013), во однос на едноставноста и интензитетот.

Прегледи[уреди | уреди извор]

"While working on The Last of Us ... I wanted to create one of the coolest, non-sexualized female protagonists, and I felt like with The Last of Us there was an opportunity here to change the industry."

—Neil Druckmann, International Game Developers Association keynote, September 16, 2013[28]

Дракман е редовен застапник на родовата еднаквост во видео игрите, наведувајќи ја Анита Саркезиан како влијание; тој ја доделил наградата Амбасадор на Саркезиан на наградите за избор на развивачи на игри во 2014 година, и редовно ги застапувал нејзините проекти. Кога Дракман открил дека редовно пишува за „бели, заинтересирани за жени, христијански машки“ ликови, тој бил поттикнат да создаде поразновидни ликови. Во текот на развојот на Uncharted 4, Дракман бил под влијание на концептуалниот уметник Ешли Свидовски за да вклучи повеќе женски ликови во играта. „Таа постојано ме предизвикува и се залага за различност во нашата екипа“, рекол тој. По критиките на тестерите за фокусирање во врска со вклучувањето и прикажувањето на женски ликови во Uncharted 4, од кои еден бил принуден да замине поради испад, Дракман изрази „Леле, зошто е тоа важно?

Слично на тоа, Ели од The Last of Us првично бич примен негативно во раните тестови за фокусирање. Дракман е горд што Ели е „силен, несексуализиран женски главен лик“ и се надевал дека другите програмери ќе преземат слични пристапи кон ликовите без страв од непопуларност. Дракман и Страли биле изненадени од некои реакции во однос на родовините улоги во The Last of Us, иако Дракман истакнал дека „колку повеќе напредуваме, толку повеќе се истакнуваат тие проблеми“. Тој го прогласил за „погрешно мислење“ дека женските протагонистки ја попречуваат продажбата на играта, доказ за успехот на The Last of Us.

Личен живот[уреди | уреди извор]

Дракман живее со своите деца во Санта Моника, Калифорнија, каде што купил имот во 2019 година; неговата куќа е стилизирана од дизајнерката Ким Гордон. Тој и неговата сопруга, Маја, започнале да се забавуваат додека тој студирал на додипломски студии.(20:34)Тој станал татко за време на развојот на The Last of Us, и кажал дека неговата ќерка била „огромна инспирација“ за него кога ја пишувал играта. Тој открил дека раѓањето на неговата ќерка ги зајакнало неговите идеи за семејството, бидејќи сфатил дека ќе „направи се“ за неа.

Дракман има вдлабнатина во черепот поради случајно удирање со палка во главата од негов пријател на 16-годишна возраст, за што му биле потребни 30 конци. На неговиот прв ден како режисер на The Last of Us, тој страдал од главоболки и почнал да гледа двојно ; Следниот ден открил дека му е потребна итна операција на окото, бидејќи инфекцијата му се заканувала на видот на левото око.

Дракман има американско државјанство, откако гласал и промовираше гласање на претседателските избори во 2016 година, среднорочни избори во 2018 година, прелиминарни избори во 2020 година, и претседателски избори во 2020 година . Во слободното време, тој свири гитара и им се придружува на своите деца во играњето видео игри како што се Animal Crossing и Pokémon. За време на продукцијата на The Last of Us Part II, тој практикувал периодично постење, што е наведено во една од колекционерските картички на играта.

Изработки[уреди | уреди извор]

Видео игри[уреди | уреди извор]

година Игра Улога Белешки
Креативен директор Дизајнер Програмер писател
2004 година Џек 3 не не да не Програмер за игра [29]
2005 година Jak X: Борбени трки не не да не Програмер за игра [29]
2007 година Uncharted: Drake's Fortune не да не да Дизајнер на игри, ко-писател [30]
2009 година Uncharted 2: Меѓу крадците не да не да Ко-водечки дизајнер на игри, ко-писател [31]
2009 година Џек и Дакстер: Изгубената граница не не не Story Оригинален дизајн и приказна
2013 година Последниот од нас да не не да Креативен директор, писател [30]
2014 година The Last of Us: Left Behind да не не да Креативен директор, писател [8]
2016 година Uncharted 4: A Thief's End да не не да Креативен директор, главен ко-сценарист [12]
2017 година Што останува од Едит Финч не не не не Playtester [15]
2017 година Uncharted: The Lost Legacy не не не не Раководител на наративен развој
2020 година Последниот од нас Дел II да не не да Креативен директор, главен ко-сценарист [32]
2022 година Враќање на островот мајмуни не не не не Камео гласовна улога [26]

Филмот и телевизијата[уреди | уреди извор]

година Наслов Улога Белешки
директор Продуцент писател Изглед
2013 година Засновано: Making The Last of Us не не не да Документарец [33]
2013 година Помеѓу линиите со Бери Кибрик не не не да Сезона 13, епизода 25 [34]
2013 година Како видео игрите го променија светот не не не да Телевизиски филм
2015 година Разговори со креаторите не не не да Веб серии; Епизода 2 [35]
2017 година The Game Makers: Inside Story не не не да Веб серии; 5 епизоди [36]
2017 година Исклучено лице не не не да Сезона 12, епизода 7: „Feral Fungi“ [16]
2022 година Неизвештајно не Executive не не Филм [24]
2023 година Последниот од нас Yes[б 1] Executive Yes[б 2] не Телевизиски серии; исто така ко-креатор [25]

Литература[уреди | уреди извор]

година Наслов Улога Белешки
писател директор
2009 година Uncharted: Окото на Индра да да Движечки стрип [1]
2010 година Втора шанса кај Сара да не Графички роман [2]
2013 година Последниот од нас: американски соништа да не Графички роман [11]
2013 година Уметноста на последниот од нас Introduction не со Брус Страли [39]
2014 година Уметноста на непослушното куче Section не со Брус Страли [40]

Награди и номинации[уреди | уреди извор]

Date Award / Publication Category Work Result Ref.
February 18, 2010 D.I.C.E. Awards Outstanding Achievement in Story – Original Uncharted 2: Among Thieves[б 3] Победничка [41]
February 20, 2010 Writers Guild of America Awards Videogame Writing Победничка [42]
March 12, 2010 Game Developers Choice Awards Best Writing Победничка [43]
March 19, 2010 British Academy Games Awards Story Победничка [44]
October 26, 2013 Golden Joystick Awards Best Storytelling The Last of Us Победничка [6]
December 4, 2013 Inside Gaming Awards Best Story Номинирана [45]
December 21, 2013 Hardcore Gamer Best Writing Победничка [46]
Best Story Номинирана [47]
December 24, 2013 Destructoid Best Story Номинирана [48]
Giant Bomb Best Story Победничка [49]
December 31, 2013 The Daily Telegraph Best Script Победничка [50]
Best Director[б 4] Номинирана
January 7, 2014 GameTrailers Best Story Победничка [51]
January 9, 2014 IGN Best PS3 Story Победничка [52]
January 10, 2014 Best Overall Story Номинирана [53]
February 1, 2014 Writers Guild of America Awards Outstanding Achievement in Videogame Writing Победничка [7]
February 7, 2014 D.I.C.E. Awards Outstanding Achievement in Story Победничка [4]
March 8, 2014 SXSW Gaming Awards Excellence in Narrative Победничка [54]
March 12, 2014 British Academy Video Games Awards Story Победничка [3]
March 19, 2014 Game Developers Choice Awards Best Narrative Победничка [5]
February 14, 2015 Writers Guild of America Awards Outstanding Achievement in Videogame Writing The Last of Us: Left Behind Победничка [10]
February 20, 2015 IGN Australia Best Storytelling Победничка [55]
March 12, 2015 British Academy Video Games Awards Story Победничка [9]
November 18, 2016 Golden Joystick Awards Best Storytelling Uncharted 4: A Thief's End[б 5] Номинирана [56]
December 1, 2016 The Game Awards Best Narrative Победничка [13]
January 7, 2017 IGN Best Story Runner-up[б 6] [57]
February 19, 2017 Writers Guild of America Awards Outstanding Achievement in Videogame Writing Победничка [14]
February 23, 2017 D.I.C.E. Awards Outstanding Achievement in Story Победничка [58]
March 1, 2017 Game Developers Choice Awards Best Narrative Номинирана [59]
March 18, 2017 SXSW Gaming Awards Excellence in Narrative Победничка [21]
April 6, 2017 British Academy Video Games Awards Narrative Номинирана [60]
November 24, 2020 Golden Joystick Awards Best Storytelling[б 7] The Last of Us Part II Победничка [20]
December 10, 2020 The Game Awards Best NarrativeГрешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; наводите без име мораат да имаат содржина. Победничка [18]
December 12, 2020 Titanium Awards Best Narrative DesignГрешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; наводите без име мораат да имаат содржина. Победничка [22]
December 22, 2020 IGN Best Video Game StoryГрешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; наводите без име мораат да имаат содржина. Победничка [61]
March 20, 2021 SXSW Gaming Awards Excellence in NarrativeГрешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; наводите без име мораат да имаат содржина. Победничка [62]
April 6, 2021 Visual Effects Society Awards Outstanding Visual Effects in a Real-Time Project[б 8] Номинирана [23]
April 8, 2021 D.I.C.E. Awards Outstanding Achievement in Story[б 9] Победничка [17]
Game of the Year[б 10] Номинирана
Adventure Game of the YearГрешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; наводите без име мораат да имаат содржина. Номинирана
Outstanding Achievement in Game Direction[б 11] Номинирана
July 21, 2021 Game Developers Choice Awards Best NarrativeГрешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; наводите без име мораат да имаат содржина. Победничка [19]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Druckmann, Neil (October 22, 2009). „UNCHARTED: Eye of Indra – First Episode on PSN Today“. PlayStation Blog. Sony Computer Entertainment. Архивирано од изворникот на May 18, 2015. Посетено на May 10, 2015.
  2. 2,0 2,1 2,2 Langshaw, Mark (February 9, 2010). „Neil Druckmann talks 'A Second Chance At Sarah'. Digital Spy. Hearst Corporation. Архивирано од изворникот на May 18, 2015. Посетено на May 10, 2015.
  3. 3,0 3,1 Karmali, Luke (March 13, 2014). „BAFTA Games Awards 2014 Winners Announced“. IGN. Ziff Davis. Архивирано од изворникот на August 28, 2015. Посетено на January 16, 2015.
  4. 4,0 4,1 „Game Title: The Last of Us“. Academy of Interactive Arts & Sciences. February 7, 2014. Архивирано од изворникот на May 1, 2015. Посетено на January 26, 2015.
  5. 5,0 5,1 Pitcher, Jenna (March 20, 2014). „The Last of Us cleans up at the 2014 Game Developer Choice Awards“. Polygon. Vox Media. Архивирано од изворникот на May 19, 2015. Посетено на January 16, 2015.
  6. 6,0 6,1 Hussain, Tamoor (October 26, 2013). „Golden Joysticks 2013: Full list of winners“. Computer and Video Games. Future plc. Архивирано од изворникот на October 28, 2013. Посетено на May 2, 2015.
  7. 7,0 7,1 „WGA Award Winners & More — 2014 Writers Guild Awards“. Deadline Hollywood. Penske Media Corporation. February 1, 2014. Архивирано од изворникот на July 3, 2015. Посетено на January 16, 2014.
  8. 8,0 8,1 Jayne, Jeremy (February 17, 2014). „The Last of Us Developers Talk Left Behind DLC [SPOILERS]“. GameSpot. CBS Interactive. Архивирано од изворникот на May 21, 2015. Посетено на May 10, 2015.
  9. 9,0 9,1 Nutt, Christian (March 12, 2015). „BAFTA Awards honors Destiny, Monument Valley, and David Braben“. Gamasutra. UBM plc. Архивирано од изворникот на March 15, 2015. Посетено на March 13, 2015.
  10. 10,0 10,1 „WGA Award Winners & More — 2014 Writers Guild Awards“. Deadline Hollywood. Penske Media Corporation. February 14, 2015. Архивирано од изворникот на April 30, 2015. Посетено на February 15, 2015.
  11. 11,0 11,1 Goldfarb, Andrew (October 12, 2012). „The Last of Us Prequel Comic, Art Book Revealed“. IGN. Ziff Davis. Архивирано од изворникот на April 2, 2015. Посетено на October 10, 2014.
  12. 12,0 12,1 Moriarty, Colin (June 2, 2014). „The Last of Us' Directors Are Officially Heading Up Uncharted 4“. IGN. Ziff Davis. Архивирано од изворникот на May 18, 2015. Посетено на May 10, 2015.
  13. 13,0 13,1 Stark, Chelsea (December 1, 2016). „The Game Awards: Here's the full winners list“. Polygon. Архивирано од изворникот на December 2, 2016. Посетено на December 2, 2016.
  14. 14,0 14,1 Barsanti, Sam (February 19, 2017). „The Writers Guild really liked Moonlight and Atlanta“. The A.V. Club. The Onion. Посетено на February 20, 2017.
  15. 15,0 15,1 Празен навод (help)
  16. 16,0 16,1 „Feral Fungi“. Syfy. Comcast. Архивирано од изворникот на August 5, 2017. Посетено на August 4, 2017.
  17. 17,0 17,1 Denzer, TJ (April 22, 2021). „The D.I.C.E. Awards 2021 winners & finalists“. Shacknews. Gamerhub. Архивирано од изворникот на April 22, 2021. Посетено на April 23, 2021.
  18. 18,0 18,1 Stedman, Alex (December 10, 2020). „The Game Awards 2020: Complete Winners List“. Variety. Penske Media Corporation. Архивирано од изворникот на December 11, 2020. Посетено на December 11, 2020.
  19. 19,0 19,1 Beresford, Trilby (July 21, 2021). 'Hades' Takes Top Honor at Game Developers Choice Awards“. The Hollywood Reporter. MRC. Архивирано од изворникот на July 22, 2021. Посетено на July 22, 2021.
  20. 20,0 20,1 Tyrer, Ben (November 24, 2020). „Every winner at the Golden Joystick Awards 2020“. GamesRadar. Future plc. Архивирано од изворникот на November 24, 2020. Посетено на November 25, 2020.
  21. 21,0 21,1 Makuch, Eddie (March 19, 2017). „Uncharted 4 Wins Game Of The Year At SXSW Awards“. GameSpot. CBS Interactive. Архивирано од изворникот на March 20, 2017. Посетено на March 21, 2017.
  22. 22,0 22,1 Soriano, David (December 12, 2020). „Todos los ganadores de los Premios Titanium de Fun & Serious Game Festival“ [All winners of the Fun & Serious Game Festival Titanium Awards]. IGN España (шпански). Ziff Davis. Архивирано од изворникот на December 12, 2020. Посетено на December 28, 2020.
  23. 23,0 23,1 Giardina, Carolyn (April 6, 2021). „Visual Effects Society Awards: 'The Midnight Sky' Tops Feature Competition“. The Hollywood Reporter. PMRC. Архивирано од изворникот на April 7, 2021. Посетено на April 7, 2021.
  24. 24,0 24,1 Complex, Valerie (October 21, 2021). 'Uncharted' Trailer: Tom Holland Is Video Game Adventurer Nathan Drake“. Deadline Hollywood. Penske Media Corporation. Архивирано од изворникот на October 21, 2021. Посетено на October 23, 2021.
  25. 25,0 25,1 Otterson, Joe (March 5, 2020). 'The Last of Us' Series in Development at HBO From 'Chernobyl' Creator“. Variety. Penske Media Corporation. Архивирано од изворникот на March 6, 2020. Посетено на March 5, 2020.
  26. 26,0 26,1 Kennedy, Victoria (September 23, 2022). „Naughty Dog's Neil Druckmann has a Return to Monkey Island cameo“. Eurogamer. Gamer Network. Архивирано од изворникот на September 23, 2022. Посетено на September 28, 2022.
  27. Ken and Roberta Williams (Sierra) - The Game Awards 2014. Gamerview. December 6, 2014. https://www.youtube.com/watch?v=-JQkRp-VFXQ. 
  28. Druckmann, Neil. „International Game Developers Association Toronto 2013 keynote“ Toronto (September 16, 2013). </noinclude>
  29. 29,0 29,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Creative.
  30. 30,0 30,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име New Tricks.
  31. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Edge.
  32. Dornbush, Jonathon (September 27, 2019). „The Last of Us Part 2 Creative Director on Joel's Role, Ellie's New Relationship“. IGN. Ziff Davis. Архивирано од изворникот на September 26, 2019. Посетено на October 5, 2019.
  33. Grounded: Making The Last of Us. https://www.youtube.com/watch?v=R0l7LzC_h8I. 
  34. Monacelli, Eric (November 18, 2013). „The Last of Us: New Heads Revealed, Neil Druckmann PBS Interview“. PlayStation Blog. Sony Computer Entertainment. Архивирано од изворникот на May 4, 2015. Посетено на May 10, 2015.
  35. Wheaton, Wil (June 22, 2015). „Conversations with Creators with Wil Wheaton Premieres July 7th“. PlayStation Blog. Sony Computer Entertainment. Архивирано од изворникот на July 17, 2015. Посетено на July 10, 2015.
  36. Spangler, Todd (February 8, 2017). „Top Video-Game Creators Featured in 10-Part Interview Series“. Variety. Penske Media Corporation. Архивирано од изворникот на February 14, 2017. Посетено на February 14, 2017.
  37. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име TLOU TV THR Review.
  38. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име TLOU TV Writers.
  39. Druckmann, Neil; Straley, Bruce (June 2013). „Introduction“. The Art of The Last of Us. United States of America: Dark Horse Comics. стр. 7.
  40. Druckmann, Neil; Straley, Bruce (October 2014). „The Last of Us“. Во Wright, Brendan (уред.). The Art of Naughty Dog. United States of America: Dark Horse Comics. стр. 126–145.
  41. Grant, Christopher (February 19, 2010). „DICE 2010: Uncharted 2 wins like everything at Interactive Achievement Awards“. Joystiq. AOL. Архивирано од изворникот на November 30, 2020. Посетено на December 1, 2020.
  42. Alexander, Leigh (February 23, 2010). „Uncharted 2, Hennig Take WGA Award“. Gamasutra. UBM plc. Архивирано од изворникот на November 30, 2020. Посетено на December 1, 2020.
  43. „GDC: Uncharted 2 Wins Big at 10th Annual Game Developers Choice Awards“. Gamasutra. UBM plc. March 12, 2010. Архивирано од изворникот на March 13, 2010. Посетено на December 1, 2020.
  44. Purchese, Robert (March 19, 2010). „Uncharted 2 dominates BAFTA Awards“. Eurogamer. Gamer Network. Архивирано од изворникот на March 22, 2010. Посетено на December 1, 2020.
  45. Smith, Rob (November 21, 2013). „Inside Gaming Awards 2013 Nominees Announced“. Machinima.com. Архивирано од изворникот на April 15, 2015. Посетено на December 9, 2013.
  46. „2013 Best Writing“. Hardcore Gamer. December 21, 2013. Архивирано од изворникот на June 27, 2015. Посетено на December 25, 2013.
  47. „2013 Best Story“. Hardcore Gamer. December 21, 2013. Архивирано од изворникот на June 27, 2015. Посетено на December 25, 2013.
  48. Hansen, Steven (December 24, 2013). „The winner of Destructoid's best of 2013 story“. Destructoid. Modern Method. Архивирано од изворникот на April 19, 2015. Посетено на December 25, 2013.
  49. „Giant Bomb's 2013 Game of the Year Awards: Day Two“. Giant Bomb. CBS Interactive. December 24, 2013. Архивирано од изворникот на April 25, 2015. Посетено на January 16, 2014.
  50. 50,0 50,1 Hoggins, Tom (December 31, 2013). „Telegraph Video Game Awards 2013“. The Daily Telegraph. London. Архивирано од изворникот на March 19, 2015. Посетено на January 16, 2015.
  51. „Winners Montage – GameTrailers Game of the Year Awards“. GameTrailers. Viacom. January 7, 2014. Архивирано од изворникот на March 12, 2015. Посетено на January 7, 2014.
  52. „Best PS3 Story – IGN's Best of 2013“. IGN. Ziff Davis. December 18, 2013. Архивирано од изворникот на May 10, 2015. Посетено на December 25, 2013.
  53. „Best Overall Story – IGN's Best of 2013“. IGN. Ziff Davis. December 18, 2013. Архивирано од изворникот на May 25, 2015. Посетено на December 25, 2013.
  54. Blanchard, Bobby (March 9, 2014). „2014 SXSW Gaming Awards: So Many Amazing Winners!“. South by Southwest. Архивирано од изворникот на March 16, 2015. Посетено на March 17, 2015.
  55. „Black Beta Select Awards 2014“. IGN. Ziff Davis. February 20, 2015. Архивирано од изворникот на February 25, 2015. Посетено на March 4, 2015.
  56. Loveridge, Sam (September 15, 2016). „Golden Joystick Awards 2016 voting now open to the public“. Digital Spy. Hearst. Архивирано од изворникот на November 20, 2016. Посетено на November 21, 2016.
  57. 57,0 57,1 „Best Story“. IGN. Ziff Davis. January 7, 2017. Архивирано од изворникот на April 7, 2017. Посетено на December 28, 2020.
  58. Makuch, Eddie; Imms, Jason (February 24, 2017). „Overwatch Wins DICE Game of the Year; All Winners Revealed [UPDATED]“. GameSpot. CBS Interactive. Архивирано од изворникот на February 26, 2017. Посетено на February 26, 2017.
  59. Makuch, Eddie; Imms, Jason (March 1, 2017). „Overwatch Wins Game Of The Year; Full List Of GDCA And IGFA Winners Here [UPDATE]“. GameSpot. CBS Interactive. Архивирано од изворникот на March 2, 2017. Посетено на March 2, 2017.
  60. Webber, Jordan Erica (March 9, 2017). „Bafta games awards 2017: Inside and Uncharted 4 lead the way“. The Guardian. Архивирано од изворникот на March 10, 2017. Посетено на March 10, 2017.
  61. „The Best Video Game Story of 2020“. IGN. Ziff Davis. December 22, 2020. Архивирано од изворникот на December 16, 2020. Посетено на December 28, 2020.
  62. Ankers, Adele (March 21, 2021). „SXSW Gaming Awards 2021 Winners Announced: Hades Awarded Video Game of the Year“. IGN. Ziff Davis. Архивирано од изворникот на March 21, 2021. Посетено на April 7, 2021.

Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „ASCAS2“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „ASCAS3“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „ASCAS4“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Backlash“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Best Film“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Blogcast“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Brother E3“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „CMU bio“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „CMU work“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Co-President“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Creative“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Dikki Painguin“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Dikki Painguin 2“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „DoG Movie“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „DoG Time“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Edge“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „ETC“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „failure“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „FSU resume“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „GameInformer Challenges“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Game Awards 2021“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Game Awards 2021 Announce“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Gamereactor Best“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „GameRev MGS2“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „GameSpot Storytelling“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „GamesRadar 2022“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „GamesRadar Best“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „GamesRadar Stories“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Glixel“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „GQ“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Gross“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Hennig“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „IGN Best“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „IGN Conker“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „IGN Israel TLOU2“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „IGN Movie“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „IGN Movie2“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „IGN Movie3“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Israel“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Jak 4“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Jeuxvideo Best“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Kotaku breakthrough“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Mary Sue Stories“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „New Tricks“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Newsarama“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Nique“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU2 NYT“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „OPM Look Back“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Polygon Best“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Reddit daughter“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Reddit games“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Retro Replay“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Sam Lake“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Sarkeesian“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „SCPR“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Screen Rant Reference“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Slant Best“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „THR Style“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU Cover“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOUAD BD“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOUAD IGN“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU Roundup“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU2 Cameo“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU2 Easter Egg“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU2 Game Informer Review“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU2 GamesRadar Review“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU2 Guardian Review“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU2 MC“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU2 Polygon Harassment“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU2 Polygon Review“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU2 Straley“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU2 VG247 GOTY“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU TV BBC Review“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU TV Eurogamer Direct“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU TV GameSpot Review“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU TV Gizmodo Review“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU TV Independent Review“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU TV LA Times“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU TV MC S1“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU TV New Yorker“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU TV NME Review“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU TV NYT Review“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU TV Radio Times Review“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU TV RT S1“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU TV THR Review“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU TV Total Film Review“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU TV WP Review“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „TLOU TV Writers“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Tone Control“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Twitter Election 2016“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Twitter Election 2018“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Twitter Election 2020a“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Twitter Election 2020b“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Twitter Jobs“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „U4 Ending“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „U4 Roundup“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „USA Today Stories“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Variety500“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „VG247“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „VP“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „WGA“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „WP Ellie“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „WP Golf“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Ynet parents“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „б“, но нема соодветна ознака <references group="б"/>.