Милутин Миланковиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Милутин Миланковиќ

Милутин Миланковиќ (1879-1958) бил српски математичар и климатолог.

Миланковиќ добил задача да ја проучи навестената врска меѓу климатските услови и нивото на Сончеото зрачење што доаѓа до Земјата. Тој препознал три циклични промени што би можеле да бидат релативни и ги пресметал датумите кога тие заеднички би можеле до минимум да го намалат и до максимум да го зголемат Сончевото зрачење во текот на стотици илјади години. Датумите се совпаднале со ледените периоди.