Линкестида

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Врскаестида (Lynkestis) била горномакедонска област што се протегала по средниот тек на реката Еригон, во јужниот дел на Пелагонија, со планината Баба на запад, јужниот дел на висорамнината Мариово и Кајмакчалан на исток[1][2]. Низ неа минувал познатиот антички пат Виа Егнатиа и преку нискиот премин Кирли-Дервен продолжувал кон Еордаја на југ. Тука живеело горномакедонското племе Врскаести. Главен, а можеби и единствен вистински град во оваа област бил Хераклеја Врскаестис[3], основан од кралот Филип II Македонски. Од Врскаестида се зачувани засега најстарите релјефи на надгробни стели[4].

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]

  1. Lj. Popovic, Deux reliefs funeraires de Macedoine, ŽA VII/2, 1957, 252
  2. R. Vasic, Contribution to the dating of the two Attie Gravereliefs found in Macedonia, ŽA XXI/1, 1971, 279
  3. И. Микулчиќ, Антички градови во Македонија, Макропроект „Историја на културата на Македонија“, МАНУ, Скопје, 1999
  4. Ф. Папазоглу, Македонски градови у римско доба, Скопје, 1957