Комунистички манифест

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


„Комунистичкиот манифест“  
Communist-manifesto.png
Автор Карл Маркс и Фридрих Енгелс
Земја Велика Британија
Јазик оригинално на германски, подоцна на многу други.
Жанр(ови) историја, социологија, филозофија
Издадена 21 февруари 1848

Комунистичкиот манифест, исто така познат како Манифест на Комунистичката партија, првпат издаден на 21 февруари 1848 од Карл Маркс и Фридрих Енгелс, е еден од историски највлијателните политички текстови во светот. Издаден од Сојузот на комунисти и напишан од основачите на комунистичката теорија Карл Маркс и Фридрих Енгелс, тој ги дава целите и програмите на Сојузот. Манифестот сугерира пролетерска револуција против капитализмот, за да се создаде бескласно општество.

Надворешни врски[уреди]