Ечмијаѕин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Ечмијаѕин
Էջմիածին
*
Светско наследство на УНЕСКО

The cathedral (480, 618)
Држава  Ерменија
Тип
Критериуми ii, iii
Навод 1011
Регион** Europe and North America
Записно минато
Запис 2000  (24th заседание)
* Име според официјален запис на списокот.
** Регион според класификацијата на УНЕСКО.

Ечмијаѕин (ерменски:Էջմիածին, Վաղարշապատ) е град кој се наоѓа во Ерменија. Овој град е најсветиот град во Ерменската апостолска црква и седиште на католиксот на црквата. Градот се наоѓа во провинцијата Армавир, на околу 20 километри западно од Ереван. Според пописот од 2008 година, градот има 52.757 жители.

Градот бил основан во 4 век п.н.е. под името Вардкевсан. Во 2 век градот станал престолнина на Ерменија. Најважната и најпозната зграда во градот е Ечмијадзинската катедрала, која е и најстара на светот. Објектот бил изграден во 301 година, во време кога Ерменија била единствената држава во светот која го имала прифатена христијанството како религија. Во периодот од 480 до 618 година била на повеќе пати доградувана и реновирана.

Катедралата официјално од 2000 година била вклучена во списокот на УНЕСКО.