Готвење

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Готвење е чин на трансформација на прехрамбени состојки во јадење. Готвењето опфаќа широк обем на методи на термичка, хемијска и физичка преработка, примена на разновидни алатки и технологии, и креативна употреба на посебни комбинации на прехрамбени состојки, со цел да се подобри вкусот, изгледот или варливоста (во смисол на човековото ефикасно користење на хранливите материи) на јадењето. Готвењето бара од готвачите и готвачките да применат искуство, знаење и мислење во избор, мерење, и комбинирање на одредени состојки и примена на одредени техники и технологии врз нив не би ли се постигнал саканиот резултат.

Готвење е посебна активност затоа што живописно ја пренесува прехрамбената, естетската, земјоделската, стопанската, културната и верската разновидност на човечките цивилизации.

Термичка обработка[уреди]

Хемиска обработка[уреди]

Физичка обработка[уреди]

Состојки[уреди]

Овошје[уреди]

Зеленчук[уреди]

Меса[уреди]

Млечни производи[уреди]

Житарици[уреди]

Зачини[уреди]

Лековити билки[уреди]

Здрава исхрана[уреди]

Кулинарство во светот[уреди]

Кулинарство во Африка[уреди]

Кулинарство во Азија и Пацификот[уреди]

Кулинарство во Европа[уреди]

Кулинарство во Северна и Јужна Америка[уреди]


Надворешни врски[уреди]