Виски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Виски (англиски: Whiskey, Whisky) означува категорија жестоки алкохолни пијалоци, кои се дестилирани од житарици и чувани во Храстови бавчи. Во зависност од употребата на житариците, варира и видот на вискито. Во најмногу користени спаѓаат: јачмен, мелен јачмен, р’ж, мелена р’ж, пченица, пченка или овес. Освен кон житариците, видовите виски варираат и по алкохолната содржина и квалитетот.