Вагина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Вагина
Scheme female reproductive system-mk.svg
Дијаграм на женските полови органи.
Латински Vagina
Греј p.1264
Артерија утеринарна артерија, вагинална артерија
Вена вагинална вена
Лимф внатрешни бочни лимфни жлезди
Прекурзор урогенитален синус и милеров канал
MeSH Vagina
Дорланди/Елзевиер Vagina

Вагината е фибромускуларен еластичен тубуларен тракт (премин), кој е полов орган и главно служи на породување и сексуални односи. Кај цицачите (особено приматите), менструацијата, што е периодично ослободување на крв и мукозно ткиво од внатрешната обвивка на матката преку вагината, е уште една примарната функција на вагината и обично ја означува плодноста. Локацијата и големината на вагината варира меѓу видовите, и може да се разликуваат во големина во рамките на ист вид. Вагината води од отворањето на вулвата до матката, но вагиналниот тракт завршува на грлото на матката.

Како и кај мажот, и кај жената половиот акт е контролиран по нервен пат, односно со физички и психички дразби. Физичките дразби на женските полови органи доведуваат до развој на сексуален осет кој преку ’рбетниот мозок се пренесува до мозокот.

Видете исто така[уреди]