Матка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Матка може да се однесува на:

  • Матка, село во Македонија
  • Матка, кањон на реката Треска, во близина на селото Матка
  • Матка, вештачко езеро на реката Треска, во близина на селото Матка
  • Матка, мала хидроцентрала во долниот тек на реката Треска недалеку од скопското село Матка.
  • Матка, (лат. uterus), репродуктивен орган кај животните од женски пол. Кај цицачите улогата на матката е прифаќање и одржување на развојот на плодот за време на бременоста.