Амедео Модиљани

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Амедео Модиљани

Амедео Клементе Паул Марино Модиљани (италијански: Amedeo Clemente Paul Marino Modigliani) (Ливорно, 12 јули 1884 - Париз, 24 јануари 1920) бил италијански сликар и вајар, познат по својот псевдоним Дедо. Претставува своевидна легенда за проколнат сликар од првите децении на 20 век кој, живеел како што сакал, кратко, но интензивно. Модиљани бил прочуен по своите портрети беспомошните изрази, сликајќи ги на неговиот препознатлив начин, направил импозантен опус на меланхолични лица и изрази, проткаени си лирска резигнација.

Потекнува од сиромашно семејство и како дете боледувал од туберкулоза.

Во 1902 година се запишал во Слободното училиште по Акт во Фиренца а една година подоцна се преселил во Венеција каде што го посетувал Институтот по Уметност.

Во 1906 година оди во Париз кој во тоа време бил центар на авангардата и во кој Модиљани ќе стекне голема постхумна слава, речиси како онаа на Винсент ван Гог.

Модиљани развил свој карактеристичен стил кој во тоа време наликувал на оној од тогашниот актуелен правец кубизам, но сепак не бил негов составен дел.

Починал во Париз на 34 годишна возраст.