Адријанополски договор (1829)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Адријанополскиот договор или мировниот договор од Едрене бил склучен по крајот на Руско-турската војна (1828-1829) помеѓу Русија и Отоманската Империја на 14 септември 1829 година.

Според договорот:

  • Грција добила независност, но била задолжена да плаќа данок на султанот (во 1830 година била ослободена од данок и прогласила независност)
  • биле потврдени руските граници по текот на Дунав и Кавказ
  • Србија, Влашка и Молдавија добиле автономија
  • бил даден рок на 18 месеци според кој христијаните во Османлиската импетија имале право да ги продадат своите имоти и да се преселат во Русија.