Елина Берглунд

Од Википедија — слободната енциклопедија

Елина Берглунд Шервицл (родена 1984 година) [1] е шведски физичар и претприемач со честички, која заедно со нејзиниот сопруг Раул Шервицл развиле апликација за да ги означат деновите кога жената е најплодна. Може да се користи и за контрола на раѓање и за планирање на семејство. Апликацијата се продава како Natural Cycles, што е исто така името на компанијата што ја основала двојката за да ја произведе во 2013 година.[2][3]

Биографија[уреди | уреди извор]

Родена во 1984 година, Елина Берглунд е израсната во Малме во јужна Шведска.[4] Нејзиниот татко е професор по медицина, но и тој и нејзината мајка се претприемачи, заедно водат неколку компании.[5] Таа почнала да се интересира за физиката на петгодишна возраст кога нејзиниот татко зборувал со неа за универзумот.[1] Таа продолжила да студира инженерска физика на Технолошкиот институт Лунд, добивајќи магистер на науки во 2008 година. Таа потоа поминала три години на Универзитетот во Женева, кулминирајќи со докторат по физика на елементарни честички во 2011 година. Паралелно со студиите, таа соработувала во проектот АТЛАС во ЦЕРН, работејќи со тим кој ќе ја добие Нобеловата награда за откривање на честичката Хигсова бозон во ЦЕРН.[6]

Еден месец по објавувањето на откритието на Хигсовиот бозон во летото 2012 година, Берглунд го напуштила ЦЕРН бидејќи експерименталниот објект се затвоил за надградба во следните две години. Таа се омажила за нејзиниот колега физичар Раул Шервицл и парот почнал да размислува за подигање семејство. Откако решила да престане да ги користи контрацептивните таблети, почнала да ја анализира температурата на телото за да ги открие деновите кога била најплодна.[7] „Сакав да му дадам одмор на телото од апчињата“, објаснува таа, „но не можев да најдам добри форми на природна контрола на раѓањето, па напишав алгоритам за себе“. Со охрабрување на нејзиниот сопруг, ова ја навело да развие апликација за плодност, погодна за употреба од секоја жена.[6]

Двојката се откажала од работата по физика и се преселила во Шведска за да се концентрира на развивање и маркетинг на апликацијата, основајќи ја компанијата Natural Cycles во 2013 година. Тие успешно ја искористија апликацијата за да го испланираат раѓањето на нивната ќерка.[8] Иако почнале да го продаваат производот во 2014 година со одобрение од Шведската агенција за лекови, наишле на проблеми следната година кога агенцијата го укинала одобрението, принудувајќи ги да ја отстранат секоја референца за контрацепција при маркетинг на апликацијата.[4] Дури во февруари 2017 година тие конечно добиле одобрение од германската организација за инспекција и сертификација Tüv Süd, овозможувајќи им да го пласираат производот низ Европа. Тоа бил првпат технички уред од овој тип да биде одобрен за контрацепција каде било во светот.[9]

На прашањето на Мими Рито од Висма дали има намера да го помине животот работејќи на апликацијата, таа одговорила: „Не, но мислам дека секогаш ќе работам со нешто што вклучува податоци, анализирање податоци, извлекување заклучоци, примена на податоци за нешто или друго. Не треба да биде физичка, не треба да биде контрацепција, но тоа е заедничкиот именител сега и мислам дека секогаш ќе продолжи да биде.“ [5]

Награди[уреди | уреди извор]

Во 2015 година, Берглунд ја доби претприемачката награда на Фондацијата Women in Tech.[10]

Наводи[уреди | уреди извор]

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Elina Berglund on LinkedIn
  1. 1,0 1,1 Törneman, Beata (31 January 2016). „Elina Berglund“ (Swedish). Womengineer. Посетено на 19 December 2017.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
  2. Lomas, Natasha (30 October 2014). „NaturalCycles Expands Its Contraception App Subscription Service In Europe“. TechCrunch. Посетено на 19 December 2017.
  3. Saner, Emine. „Return of the rhythm method – how natural contraception went digital“. The Guardian. Посетено на 11 December 2017.
  4. 4,0 4,1 Savage, Maddy (7 August 2017). „The Swedish physicist revolutionising birth control“. BBC. Посетено на 20 December 2017.
  5. 5,0 5,1 Rito, Mimmi. „Idag vågar jag drömma stort“ (Swedish). Visma. Посетено на 20 December 2017.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
  6. 6,0 6,1 „Once a physicist: Elina Berglund“. IOP: Institute of Physics. Архивирано од изворникот на 2020-01-26. Посетено на 19 December 2017.
  7. Elina Berglund Scherwitzl. „From CERN to natural fertility“. The Hippocratic Post. Посетено на 19 December 2017.
  8. „Scheduling sex with an app“. Financial Times. 4 November 2014. Посетено на 20 December 2017.
  9. „Svenske kärnfysikern blir först i världen med godkänd preventiv-app“ (Swedish). VA. 8 February 2017. Посетено на 20 December 2017.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
  10. „The Women in Tech Foundation presents the WIT-award winners for 2015“. MyNewsDesk. 6 March 2015. Архивирано од изворникот на 2020-01-26. Посетено на 20 December 2017.