Прејди на содржината

The Philosophical Review

Од Википедија — слободната енциклопедија
The Philosophical Review  
Скратен наслов (ISO)Phil. Review
Дисциплинафилозофија
Јазиканглиски
УредникSage School of Philosophy
Издавање
Издавач
Duke University Press (САД)
Историја1892–
Честотатримесечник
Заведување
ISSN0031-8108 (печатено)
1558-1470 (семрежно)
LCCNsn98-23300
OCLC39648313
Врски

The Philosophical Review (мак. „Филозофски преглед“) — тримесечно академско списание за филозофија на филозофскиот факултет „Сејџ“ (Sage School of Philosophy) на универзитетот Корнел, а во издание на издаваштвото на универзитетот Дјук (Duke University Press)[1]. Во списанието излегуваат изворни дела од сите области на аналитичката филозофија, но уредништвото дава нагласок на разни тематики од општ интерес за академските филозофија. Секое издание содржи две до четири статии и неколку рецензии на книги. Во анкетата спроведена на популарниот филозофски блог „Leiter Reports“ во 2009 г., списанието е прогласено за најдоброто филозофско списание на англиски јазик.[2]

Списанието се издава непрекинато уште од 1892 г. Во првата година (Volume I) објавени се статии од истакнатите филозофи Вилијам Џејмс и Џон Дјуи.

Значајни статии[уреди | уреди извор]

 • Quine, Willard van Orman (1951). „Two Dogmas of Empiricism („Две догми на емпиризмот")“. The Philosophical Review. 60 (1): 20–43.
 • Rawls, John (1955). „Two Concepts of Rules („Две замисли за правилата")“. The Philosophical Review. 64 (1): 3–32. doi:10.2307/2182230. JSTOR 2182230.
 • Grice, H.P. (1957). „Meaning („Значење")“. The Philosophical Review. 66 (3): 377–388. doi:10.2307/2182440. JSTOR 2182440.
 • Vendler, Zeno (1957). „Verbs and Times („Глаголи и времиња")“. The Philosophical Review. 66 (2): 143–160. doi:10.2307/2182371. JSTOR 2182371.
 • Smart, J.J.C. (1959). „Sensations and Brain Processes ("Дразби и мозочни процеси")“. The Philosophical Review. 68 (2): 141–156. doi:10.2307/2182164. JSTOR 2182164.
 • Harman, Gilbert (1965). „The Inference to the Best Explanation ("Изведување на најдоброто толкување")“. The Philosophical Review. 74 (1): 88–95. doi:10.2307/2183532. JSTOR 2183532.
 • Donnellan, Keith S. (1966). „Reference and Definite Descriptions („Повикување и определени описи")“. The Philosophical Review. 75 (3): 281–304. doi:10.2307/2183143. JSTOR 2183143.
 • Grice, H.P. (1969). „Utterer's Meaning and Intention ("Смислата и намерата на изустувачот")“. The Philosophical Review. 78 (2): 147–177. doi:10.2307/2184179. JSTOR 2184179.
 • Nagel, Thomas (1974). „What Is It Like to Be a Bat? („Како е да си лилјак?")“. The Philosophical Review. 83 (4): 435–450. doi:10.2307/2183914. JSTOR 2183914.
 • Lewis, David (1976). „Probabilities of Conditionals and Conditional Probabilities („Веројатности на условите и условни веројатности")“. The Philosophical Review. 85 (3): 297–315. doi:10.2307/2184045. JSTOR 2184045.
 • Burge, Tyler (1986). „Individualism and Psychology („Индивидуализмот и психологијата")“. The Philosophical Review. 95 (1): 3–45. doi:10.2307/2185131. JSTOR 2185131.
 • DeRose, Keith (1995). „Solving the Skeptical Problem („Решавање на скептичкиот проблем")“. The Philosophical Review. 104 (1): 1–52. doi:10.2307/2186011. JSTOR 2186011.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]